Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede o scutire de la plata chiriei la stat pentru familia sau reprezentantul legal al minorului / adultului cu handicap accentuat, pe perioada in care are in ingrijire aceasta categorie de persoane.
Propunerea legislativa pentru completarea art. 20 alin. (4) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap urmareste "scutirea de la plata chiriei pentru suprafetele locative cu destinatie de locuinte detinute de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale ale acestuia si care sunt in folosinta acestor persoane pentru familia sau reprezentantul legal pe perioada in care are in ingrijire un minor sau un adult cu handicap accentuat", potrivit raportului de admitere adoptat in comisia de specialitate.
"Atat timp cat in cadrul actual al art. 20 alin. (4) din Legea 448/2006 se prevede ca poate beneficia de scutirea de la plata chiriei adultul cu handicap accentuat, consideram inechitabil si injust de a nu oferi acest drept si familiei sau reprezentantului legal al adultului (date fiind situatiile cand acesta nu isi poate derula activitatile privind traiul), cat si familiei sau reprezentantului legal al unui copil cu handicap accentuat, raportat la faptul ca un minor nu se poate ingriji singur, iar familia ori reprezentantul legal sunt nevoiti a face eforturi deosebit de mari in vederea oferirii unui tratament, educatie etc. Lacuna legislativa a cadrului actual nu poate fi supusa unei interpretari atat la nivelul Autoritatii Nationale pentru Protectia Persoanelor cu Dizabilitati, cat si la nivelul autoritatilor mentionate anterior, dat fiind faptul ca doar o instanta de judecata poate da curs unei interpretari legislative, care raportat la faptul ca in situatia prezentata discutam de anumite lipsuri legislative, doar in cazul unei propuneri de lege ferenda poate fi solutionata aceasta inechitate", argumenteaza initiatorul proiectului de act normativ.
In expunerea de motive a proiectului de lege se arata ca persoanele incadrate in grad de handicap accentuat se confrunta cu probleme similare celor care sufera de un handicap grav: incapacitatea persoanei de a se angaja, costuri ridicate ale reprezentantilor legali in vederea asigurarii unui tratament medical cat si asupra asigurarii unui trai decent.
Proiectul face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Camera legislativa sesizata.
Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei, ulterior sa fie publicat in Monitorul Oficial.