Executarile silite se reiau de indata in materia civila, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis sesizarea depusa de Guvernul Orban.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului unic pct.3 [cu referire la art.XVIII] din Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.48/2020 privind unele masuri financiar-fiscale sunt neconstitutionale.
"Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru", transmite CCR.
Sesizarea depusa de Guvernul Romaniei ar fi fost sprijinita de mai multe memorii ale Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) care a incercat sa obtina anularea acestei prevederi.
Pct. 3 din Legea pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 48/2020 prevedea urmatoarele:
"3. Dupa articolul XVII se introduce un nou articol, art. XVIII, cu urmatorul cuprins:Art. XVIII. – Se suspenda masurile de executare silita in materie civila prin poprire pentru creantele civile si comerciale declansate dupa instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei. Nu se declanseaza masuri de executare silita in materie civila prin poprire pentru creantele comerciale si civile pe toata perioada starii de urgenta, a starii de alerta pana la data de 1 septembrie 2020. Masurile dispuse anterior nu se aplica in cazul executarilor silite privind creantele civile sau comerciale ce au drept titlu hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala pentru solutionarea laturii civile a cauzei. Masurile de suspendare a executarii silite a sumelor urmaribile sau disponibilitatilor banesti se aplica de drept de catre organele de executare si institutiile bancare sau terti popriti, fara nicio alta formalitate."
Acum ca obiectia Guvernului a fost acceptata, executarile silite vor continua fara nicio piedica.
Legea de aprobare a OUG nr. 48/2020 va trebui readoptata de Parlament, desi procedura legislativa se finalizase inca din 3 iunie 2020.