Magazinele vor fi obligate sa vanda la pret redus sau sa doneze alimentele inainte de data expirarii, se arata intr-un proiect legislativ care isi propune sa previna si sa reduca fenomenul risipei alimentare.
Potrivit actului normativ, cea mai mare parte a risipei alimentare se inregistreza la nivel national la nivelul gospodariilor, cu un procent de 49%. Apoi, la risipa alimentara contribuie si sectorul industriei alimentare, cu 37%, alimentatia publica, cu 5%, si sectorul agricol, care genereaza 2% din totalul risipei alimentare.
"Toate aceste date subliniaza importanta adaptarii legislatiei existente la contextul ecologic, social si economic actual, astfel incat risipa alimentara sa fie diminuata, poluarea sa fie incetinita si cat mai multe persoane amenintate de saracie sa poata avea acces regulat la surse de hrana", se arata in expunerea de motive la proiectul legislativ.
Potrivit proiectului de lege, Romania se afla in prezent in procedura de infringement deschisa de catre Comisia Europeana in domeniul mediului. Scrisoarea adresata Romaniei in luna iunie 2021 de punere in intarziere este primul pas in procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor pentru reducerea si eliminarea deseurilor intr-o maniera care sa nu afecteze sanatatea publica si mediul inconjurator. Prin aceasta procedura, Comisia solicita Romaniei sa alinieze legislatia si practicile nationale astfel incat resursele sa fie refolosite sau reciclate.
Obiectivul initiative legislative este respectarea tintelor asumate de Romania la nivel international: injumatatirea pe cap de locuitor a risipei alimentare pana in anul 2030.
Proiectul prevede masuri concrete de lupta impotriva risipei alimentare prin crearea unei platforme online impotriva risipei alimentare gestionata de Ministerul Agriculturii in care vor fi raportate datele privind risipa alimentara de catre operatorii economici.
De asemenea, vor fi redactate materiale informative de catre Ministerul Agriculturii pentru lupta impotriva risipei alimentare pentru operatorii economici. Autoritatile administratiei publice vor avea pentru prima data in legislatie obligatia sa ia masuri impotriva risipei alimentare atunci cand din activitatea lor rezulta surplusuri de produse alimentare.
Proiectul prevede si o strategie nationala impotriva risipei alimentare actualizata cel putin o data la 5 ani.
Operatorii economici vor avea si ei obligatia sa depuna toate eforturile necesare pentru a incheia contracte prin care sa doneze produsele alimentare inainte de expirare.