Persoanele care locuiesc in apartamentele de la subsol, demisol, parter si mezanin ar putea fi scutite prin lege de la plata cheltuielilor cu functionarea liftului, avand in vedere ca nu folosesc acest serviciu.
Desi cadrul legislativ prevede ca
acestea pot fi exceptate de la a plati ceva pentru consumul de energie de la lift, in realitate, in prea putine blocuri se intampla acest lucru. Totul pentru ca decizia scutirii de cheltuiala trebuie luata in baza hotararii adunarii generale.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, cu modificarile ulterioare, se afla in dezbatere la Senat.
NOU! Evita sanctiunile si problemele aduse de noua legislatie cu lucrarea 45 de documente gata redactate pentru Asociatiile de Proprietari ...click AICI pentru detalii<<
Potrivit initiatorilor proiectului de act normativ, legislatia in vigoare
"prezinta o serie de neconcordante in privinta regimului juridic al obligativitatii de a contribui la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensoarelor in cazul anumitor categorii de proprietari, fara a se tine cont de particularitatile specifice fiecarui tip de proprietate, comuna sau individuala. (...) Desi Legea nr. 196/2018 prevede posibilitatea scutirii de la plata cheltuielilor mai sus mentionate, oportunitatea acestei decizii apartine, exclusiv, adunarii generale a asociatiei de proprietari, scutirea nefiind aplicata automat. Pentru a armoniza cadrul legislativ in materie si a adopta o solutie unitara si nediscriminatorie pentru proprietarii condominourilor, reamintim prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificarile si completarile ulterioare, care la art. 654 stipuleaza faptul ca "(1) In lipsa unor prevederi legale sau intelegeri contrare, fiecare coproprietar suporta cheltuielile legate de intretinerea, repararea si exploatarea partilor comune, in proportie cu cota sa parte. (2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de partile comune folosite exclusiv de catre unii dintre coproprietari cad in sarcina acestora din urma.”
Prin urmare,
propunerea de modificare legislativa intervine asupra aspectelor ce privesc cheltuielile pentru energia electrica consumata de lift, prin modificarea alin. (5) al art. 75, care are ca obiect exonerarea de la obligatia platii persoanelor care locuiesc in apartamentele situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul I din cladirile fara mezanin.
"Consideram oportuna aceasta modificare deoarece utilizarea ascensorului de catre numarul de persoane din condominiu este reflectata in costul cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea acestuia", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Lege pentru modificarea si completarea legii nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, cu modificarile ulterioare
Articol unic: Legea 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 660 din 30 iulie 2018, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 75, alin (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (4), sunt exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 in cladirile fara mezanin".
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<