Presedintele Romaniei a promulgat legea internshipului care introduce amenzi drastice pentru companiile care nu vor respecta noile prevederi.
Tinerii vor putea efectua stagii de internship in companii sau institutii publice, insa noutatea asteptata de toata lumea privind acest domeniu de activitate o reprezinta obligativitatea incheierii unui contract.
Conform proiectului de lege promulgat de Presedintele Iohannis, tinerii de cel putin 16 ani vor putea sa lucreze in cadrul unor programe de internship platite la firme sau entitati publice. In plus, obligativitatea incheierii unui contract aduce si un alt beneficiu pentru cei care pornesc in campul muncii: vechimea. Conform actului normativ, cei care vor fi interni vor beneficia de vechime in munca.
Atentie! Proiectul de lege a internshipului nu este in vigoare! In momentul de fata mai este nevoie de publicarea in Monitorul Oficial.
Citeste si:
Chiar si asa, este de asteptat ca acest lucru sa se intample pana la sfarsitul lunii iulie, iar modelul contractului de internship sa fie aprobat si eliberat prin ordin de ministru la maximum 30 de zile dupa publicarea legii in Monitorul Oficial al Romaniei. Pana la acel moment, avem definirea sa din lege: "contractul incheiat intre intern si organizatia gazda, pe durata determinata, in temeiul caruia un intern se obliga sa se pregateasca profesional si sa desfasoare o activitate specifica pentru si sub autoritatea unei organizatii gazda, care se obliga sa ii asigure o indemnizatie pentru internship si toate conditiile necesare realizarii scopului prevazut."
Daca vor lucra cu interni fara sa incheie inainte contracte de internship, cel tarziu in ziua dinaintea inceperii activitatii, firmele sau entitatile publice vor putea primi de la Inspectia Muncii amenzi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei, conform documentului adoptat. Este important de mentionat ca obligatia de a incheia contractul ii va reveni firmei/ autoritatii, iar nu internului, deci nu el va fi tras la raspundere de autoritati.
In orice caz, contractul de internship nu va putea fi organizat pentru mai mult 720 de ore pe o perioada de sase luni consecutive, iar cei care nu vor respecta acest principiu vor putea fi amendati cu sume cuprinse intre 4.000 si 6.000 de lei.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Portal Codul Muncii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
In perioada de internship, tanarul intern va trebui sa-si indeplineasca indatoririle scrise in contract, putand sa lucreze maximum 40 de ore pe saptamana, nefiind permisa efectuarea de ore suplimentare. Acesta isi va desfasura activitatea sub observatia unui indrumator, care va fi unul dintre angajatii special desemnati ai firmei sau institutiei respective.
S-ar putea sa te intereseze si: Codul administrativ - cele mai importante noutati
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE