Mai multi senatori si deputati USR au initiat un proiect de lege prin care se introduce o schimbare mult asteptata pentru Legea internshipului. Conform propunerii, experienta acumulata in strainatate va fi recunoscuta in Romania.
Cadrul legislativ aplicabil in prezent are un caracter limitativ, conform semnatarilor. Acestia arata ca actul normativ "nu satisface intregul potential al segmentului tanar al societatii".
"In ultimele decenii si mai ales in urma crizei economice mondiale, programele de internship au devenit un fenomen tot mai prezent cu ramificatii economice si sociale semnificative. Legislatiile nationale au inceput treptat sa ia act de aceste tendinte cu scopul de a oferi garantii in ceea ce priveste protejarea tinerilor si recunoasterea activitatii acestora ca munca valida. Mai ales in contextul actual de redresare economice post-pandemie, urmatorul pas firesc este o Lege nationala a internshipului comprehensiva si nediscriminatorie, care impune recunoasterea totala a acestor experiente de munca. Aceaste recunoastere ar atrage dupa sine o serie de efecte pozitive, indeosebi valorificarea unor cunostinte si abilitati alternative insusite in alte medii profesionale, care ar conduce fara indoiala la imbogatirea culturii institutionale si economice din Romania, fara un impact bugetar major sau consecinte negative. In fapt, completarea legii are in vedere asigurarea unei egalitati intre regimul internshipurilor din Romania si programele derulate in strainatate cu scopul valorificarii tuturor experientelor de acest tip, inspre beneficiul angajatorilor si angajatilor deopotriva", mai arata parlamentarii USR in expunerea de motive atasata proiectului de lege.
Alesii ofera trei argumente in favoarea modificarii legii:
- incurajarea valorificarii experientei dobandite in strainatate;
- incurajarea angajarii de catre statul roman a tinerilor care se dezvolta intelectual si profesional in alte tari;
- incurajarea performantei si echitatii pentru toti angajatii din campul muncii romanesc.
Avand in vedere argumentele acestora, schimbarea pentru Legea internshipului ar urma sa se produca la art. 2 prin introducerea unei noi litere dupa litera c^1), litera c^2) si prin adaugarea unui capitol, Capitolul V^1.
Odata adoptat, actul normativ va modifica
Legea nr. 176/2018 privind internshipul si va permite recunoastere experientei de munca din strainatate obtinuta prin astfel de programe de invatare. Angajatorii din sistemul public si cel privat vor fi obligati sa ia in calcul perioada pe care angajatii lor au petrecut-o in strainatate. Acest lucru se constituie vechime in specialitate.
Cetateanul roman care a efectuat un internship in strainatate si doreste recunoastere efortului sau trebuie sa prezinte o serie de documente, dupa cum urmeaza:
- fisa de internship;
- referat de evaluare;
- contract renumerat de internship;
- certificat sau adeverinta de internship obtinuta de intern la incheierea perioadei contractuale.
Este prevazuta si sanctiunea pentru persoanele care falsifica documentele de internship. Propunerea legislativa stabileste pedeapsa conform art. 401 din Codul penal.
Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata, asadar procedura parlamentara va continua normal.
Punctul de vedere al Guvernului nu a fost solicitat inca.
Propunerile de mai sus nu se afla in vigoare momentan.
Urmarim evolutia
proiectului si revenim cu noutati.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<