Pe site-ul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a fost dat publiciatii anuntul referitor la publicarea compendiului de principii, analize si comparatii cu privire la comentariile aparute in media referitoare la legea nr. 51 din 1995 precum si practica extinsa la nivel european privind secretul profesional al avocatului.
Compendiul a fost pus la dispozitia reprezentantilor profesiei la nivel local de catre Departamentul "Protectia profesiei, informare si relatii publice" din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
Conform actului dat publicitatii, se precizeaza faptul ca proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 51 din 1995 vizeaza mai multe aspecte, precum:
- adaptarea legii la unele institutii introduse prin noul Cod civil si noul Cod de procedura civila
- punerea in acord cu unele decizii ale Curtii Constitutionale
- efectivitatea independentei avocatului
- asigurarea unei efectivitati a secretului profesional
- comunicarea profesionala.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
"In presa au fost mentionate mai mult aspectele ce tin de asigurarea efectivitatii secretului profesional al avocatului.", se precizeaza in cadrul actului.
Cat despre motivatia de a modifica Legea nr. 51 din 1995, se previzeaza faptul ca "in planul efectivitatii secretului profesional, interventia legislativa este impusa de imprejurarea ca prin noile coduri penal si de procedura penala statul a fost interesat numai de intarirea functiei acuzarii, functia apararii fiind ignorata. Acest aspect, perpetuat in timp, incepe sa conduca la o distorsiune in planul "egalitatii armelor" in proces, cu consecinte defavorabile asupra actului de justitie si drepturilor fundamentale ale omului."
Mai mult, se evidenteaza faptul ca secretul profesional nu a fost instituit pentru protejarea avocatilor, ci a justitiabilului si a drepturilor acestuia.
Cu toate acestea, conform UNBR, in comunicarile din media au fost prezentate in general trei aspecte, dupa cum urmeaza:
- Interdictia ridicarii corespondentei profesionale avocat-client
- Interdictia interceptarii comunicarilor dintre avocat si client
- Dreptul de a nu denunta infractiunile de care avocat ia cunostinta in exercitiul mandatului.
Sursa si detalii integrale: UNBR.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri