A. Datoriile sa fie certe, lichide si exigibile.
-cu privire la caracterul de certitudine, s-a considerat ca un contract cadru de derulare a relatiei contractuale in baza caruia nu s-a emis nicio factura, nu poate proba doar prin el insusi o creanta certa;
-cu privire la caracterul lichid, s-a considerat ca o contestatie nu poate bloca mecanismul compensatiei, intrucat datoria poate fi lichida chiar daca nu este recunoscuta de catre debitorul-contestatar, insa face necesara interventia judecatoreasca;
-cu privire la caracterul exigibil, art.1619 din noul Cod civil stabileste ca termenul de gratie nu amana exigibilitatea si deci, nu impiedica compensarea.
B. Caracterul fungibil
Compensatia legala nu este posibila cand obiectul obligatiilor reciproce consta in bunuri fungibile de natura diferita, intrucat, prin efectul compensatiei, partile trebuie puse in aceeasi situatie in care s-ar afla daca prestatiile reciproce ar fi fost executate efectiv. Deci bunurile fungibile trebuie sa fie de aceeasi specie sau gen.
C. Simultaneitatea/reciprocitatea obligatiilor (nota 1), adica sa existe intre aceleasi persoane, fiecare avand, una fata de cealalta, atat calitatea de creditor, cat si de debitor.
D. Sa nu existe renuntare la beneficiul compensatiei- conform art. 1617 alin. (3) din noul Cod civil.
(nota 1) Intr-o speta (1995), Sectia Comerciala a Curtii de Casatie Franceze a emis o decizie destul de controversata cu privire la compensarea datoriilor care nu sunt reciproce. Practic, problema reciprocitatii a fost ignorata. Astfel, in speta exista un contract de furnizare de catre societatea A a unor pui de rata catre societatea B. La randul sau, societatea B era de acord sa furnizeze rate catre societatea C. C, printr-un al doilea contract, se obliga sa achizitioneze pasarile livrate de A si crescute de B.
Societatea A a solicitat societatii B sa efectueze plata pentru marfa livrata. B a solicitat compensatia intre aceasta datorie si creanta pe care o detinea contra societatii C, in temeiul celui de-al doilea contract, intrucat C nu isi onorase obligatiile de plata. Aceasta compensatie este speciala intrucat creantele rezulta din doua contracte separate, iar aceste contracte sunt tiparite.
Curtea de Casatie a admis in acest caz, compensatia, declarand ca “in lipsa unor obligatii reciproce care decurg din acelasi contract, legatura poate exista intre creantele si datoriile rezultate din vanzari si cumparari in temeiul unui acord intre parti care stabileste dezvoltarea relatiilor de afaceri ( ipoteza 1) sau in temeiul unor acorduri multiple, dar care constituie elementele unui contract unic pentru cadru general al acestor relatii de afaceri ( ipoteza 2)”.
Cu alte cuvinte, a fost admisa compensatia unor creante ce rezulta din contracte separate, daca aceste contracte fac parte din aceeasi relatie de afaceri sau daca exista un acord-cadru ori grup de contracte intre parti care fac parte dintr-o relatie de afaceri unica. In acest caz, datoriile se pot compensa (cours-de-droit.net).
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<