"Ziua de Curatenie Nationala” ar putea fi instituita prin lege, in a treia zi de sambata din luna septembrie, potrivit unui proiect legislativ care se afla in dezbatere la Senat.
Initiatorii proiectului sustin ca o astfel de initiativa va accentua responsabilitatea sociala atat a cetatenilor, cat si a autoritatilor si companiilor, care sunt incurajate sa devina mai atente in privinta actiunilor de curatenie cu impact pozitiv asupra mediului, a colectarii separate, a reciclarii si depozitarii deseurilor.
La nivel mondial, exista o preocupare generala cu privire la problemele de mediu cauzate de deseuri, iar Ziua Mondiala a Curateniei a pornit ca o initiativa cetateneasca, pentru a indemna comunitatile sa curete, sa imbunatateasca si sa protejeze mediul, reusind sa mobilizeze milioane de cetateni, din aproape toate statele lumii.
Pentru a intari acest efort, Organizatia Natiunilor Unite (ONU), a declarat ziua de 20 septembrie drept Ziua Mondiala a Curateniei si a inclus-o in Calendarul oficial al Natiunilor Unite al Zilelor si Saptamanilor Internationale incepand din 2024, subliniaza, in expunerea de motive, senatorul UDMR Tanczos Barna, initiator al actului normativ.
Potrivit acestuia, la nivel national, se desfasoara anual din ce in ce mai multe actiuni de curatare a mediului sprijinite sau organizate in colaborare cu autoritatile in domeniu.
"In primavara anului 2022, campania nationala 'Curatam Romania!', initiata de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, a condus la strangerea a peste 3 milioane de kilograme de deseuri abandonate, prin 4.000 de actiuni de ecologizare. Pe langa institutiile subordonate ale Ministerului Mediului, peste 500 de localitati s-au implicat in campanie si peste 20.000 de elevi au participat la actiuni de curatare, care au fost completate de 400 de dialoguri verzi in scoli. Experienta si rezultatul acestor campanii si actiuni evidentiaza doua aspecte importante. Pe de o parte, cantitatile de deseuri stranse transmit un semnal clar ca ne confruntam cu un fenomen amplu de abandonare a deseurilor in Romania. Pe de alta parte, este la fel de evidenta preocuparea si dorinta de implicare a unui procent din ce in ce mai mare al populatiei si al institutiilor statului in actiunile de curatare si strangere de deseuri", argumenteaza initiatorul.
LEGE privind instituirea celei de-a treia zi de sambata din luna septembrie ca "Ziua de Curatenie Nationala"
Art. 1. — Se instituie cea de-a treia zi de sambata din luna septembrie ca "Ziua de Curatenie Nationala", pentru a accentua responsabilitatea sociala atat a cetatenilor, cat si a autoritatilor, a companiilor care astfel sunt incurajate sa devina mai atenti in privinta actiunilor de curatenie cu impact pozitiv asupra mediului, a colectarii separate, a reciclarii si depozitarii deseurilor.
Art. 2. — (1) Cu prilejul Zilei de Curatenie Nationala, Parlamentul, Administratia Prezidentiala, Guvernul, autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si institutiile publice aflate in subordinea sau coordonarea acestora pot organiza activitati culturale, sociale si educationale prin care sa fie promovate bune practici in privinta actiunilor de curatare a mediului si a importantei pastrarii unui mediu curat.
(2) Parlamentul, Administratia Prezidentiala, Guvernul, autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si institutiile publice aflate in subordinea sau coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii, in limita alocarilor bugetare aprobate, in vederea organizarii si derularii in bune conditii a manifestarilor prevazute la alin. (1), respectiv in vederea acordarii de sprijin material, financiar si logistic entitatilor care doresc sa organizeze evenimente si actiuni publice dedicate desfasurarii unor activitati de curatare a mediului.
Art. 3. — Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune pot include in programele lor emisiuni dedicate promovarii actiunilor de curatare si protectie a mediului.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatii nu-si efectueaza toate zilele de concediu de odihna alocate intr-un an, programarea concediilor pentru anul urmator trebuie sa contina doar zilele de concediu de odihna aferente anului urmator, sau si zilele neefectuate si reportate la final de an?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<