Legea de modificare a OUG 109/2011 in ceea ce priveste guvernanta corporativa a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului si are prevederi ce contravin regimului constitutional al hotararilor de Guvern, a decis, marti, CCR.
Potrivit agerpres.ro, obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea art.1 alin.(3) din OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, formulata de 64 de deputati de la PNL, a fost admisa cu unanimitate de voturi, constatandu-se ca actul normativ este neconstitutional.
"Pentru pronuntarea acestei solutii, Curtea a constatat, in esenta, ca legea examinata a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului, retinand, totodata, ca dispozitiile art.I teza finala si ale art.II din aceasta, referitoare la mandatarea Guvernului de a emite hotarari prin care sa prevada excluderea altor entitati economice de la aplicarea regimului juridic prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.109/2011, contravin rolului constitutional al Parlamentului de unica autoritate legiuitoare a tarii, precum si regimului constitutional al hotararilor de Guvern", potrivit sursei citate.
Valer Dorneanu, presedintele CCR, spune ca legea criticata permitea Guvernului sa excepteze oricate societati dorea de la principiile guvernantei corporative.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Portal Codul Muncii
"Am admis aceasta sesizare (...) in principal pentru incalcarea principiului bicameralismului. Legea pleca de la initiator cu vreo trei exceptii de la aplicarea OUG, intr-o Camera s-au mai adaugat vreo 30 si in alta Camera s-a triplat numarul fara ca sa fie trecute toate acestea prin ambele Camere. Pe de alta parte, legea modificatoare cuprinde un text neconstitutional potrivit caruia Guvernul, la randul lui, poate sa adauge cate alte intreprinderi vrea ca sa le excepteze de la prevederile legii corporative", a anuntat Valer Dorneanu la finalul sedintei.
Initiatorii obiectiei de neconstitutionalitate sesizasera numeroase incalcari ale tehnicii legislative in procesul de elaborare si adoptare a proiectului de lege, precum si instituirea unui regim juridic extraordinar care confera Guvernului atributii ce depasesc cadrul constitutional.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri