Una dintre cele mai importante modificari aduse de Noul Cod Civil regimului juridic al viciilor de consimtamant este cea legata de domeniul de aplicare a leziunii.
Conform art. 1221 din Noul Cod Civil, exista leziune atunci cand una dintre parti, profitand fie de (a) starea de nevoie, (b) lipsa de cunostinte sau (c) lipsa de experienta a celeilalte parti, stipuleaza in favoarea sa o prestatie de o valoare considerabil mai mare, la data incheierii contractului, decat valoarea propriei prestatii. Existenta leziunii se apreciaza si in functie de natura si scopul contractului.
Spre deosebire de vechea reglementare, care se referea numai la minori, leziunea a devenit viciu de consimtamant cu vocatie de aplicare generala, fiind susceptibila de a se aplica de fiecare data cand intre prestatiile partilor exista disproportii importante.
In cazul minorilor, leziunea se poate retine in conditii mai favorabile, respectiv daca ei isi asuma o obligatie excesiva prin raportare la starea patrimoniala, la avantajele pe care le obtin din contract ori la ansamblul circumstantelor.
Victima leziunii are doua posibilitati. Aceasta poate cere, in primul rand, anularea contractului, daca leziunea depaseste jumatate din valoarea pe care o avea, la momentul incheierii contractului, prestatia promisa sau executata de partea lezata si daca disproportia persista pana la data cererii de anulare. In al doilea rand, aceasta poate cere reducerea obligatiilor sale cu valoarea daunelor interese la care ar fi indreptatita.
In toate cazurile, instanta poate sa mentina contractul daca cealalta parte ofera, in mod echitabil, o reducere a propriei creante sau, dupa caz, a majorare a propriei obligatii, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor legate de adaptarea contractului in caz de eroare.
Termenul de prescriptie pentru exercitarea actiunii in anulare sau in vederea reducerii prestatiilor pentru leziune este de un an de la data incheierii contractului. Anulabilitatea contractului nu poate sa fie opusa pe cale de exceptie cand dreptul la actiune este prescris.
Nu pot fi atacate pentru leziune contractele aleatorii (definite ca fiind contractele care, prin natura lor sau prin vointa partilor, ofera cel putin uneia dintre parti sansa unui castig si o expune totodata la riscul unei pierderi, ce depind de un eveniment viitor si incert- spre exemplu contractele de asigurare sau cele de hedging), tranzactia, precum si alte contracte anume prevazute de lege.
Autori: Cornel Popa, Ruxandra Frangeti
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Dorim sa incepem un proces de evaluare a performantelor pentru colegii din departamentele cheie ale companiei. Precizam ca domeniul de activitate este Servicii, fiind furnizor de catering si cleaning industrial. Vom evalua doar sefii de departament si managerii de locatii. Ne-ati putea ajuta cu exemple de obiective inclusiv KPI pe care sa le aplicam pentru colegii din departamentele de mai jos? Resurse Umane Departament Achizitii Departament Financiar-Contabilitate Departament Operational IT...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Reprezentantul legal care era unic asociat si administrator a decedat. Cine va semna pana cand se va face succesiunea? In actul constitutiv este stipulat faptul ca in caz de deces societatea va continua prin mostenitorii legali ai asociatului unic.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un ONG are proiecte cu finantare din fonduri europe in derulare, in cadrul careia exista o echipa de implementare a proiectului. Daca ONG-l are un angajat pe functia de asistent manager caruia doreste sa-i atribuie sarcini specifice de implementare a activitatii proiectului de exemplu Coordonator proiect, in acest caz cum se va proceda legal, este necesara incheierea unui act aditional sau este de ajuns daca se face o completare a fisei postului de asistent manager cu atributiile specifice...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<