Despre preaviz am putea discuta pana maine si tot nu ar fi de ajuns. Am putea face o serie de conferinte, toate pe aceeasi tema: ce litigii de pot naste din nerespectarea termenului de preaviz?
Preavizul, inainte de orice, reprezinta un drept reglementat in legislatia in vigoare. Preavizul reprezinta un back-up pentru angajatul care are nevoie de cateva zile in care sa isi faca planul pentru identificarea unui nou loc de munca. La fel, preavizul reprezinta backup pentru angajatorul care isi cauta un nou angajat
Ce trebuie sa stim despre preaviz in 2015?
In primul rand, trebuie sa stii ca la preaviz angajatorul renunta doar daca doreste acest lucru si cand angajatul si-a dat demisia.
Angajatorul nu poate concedia cu preaviz sau fara preaviz angajatul care se afla in concediu de odihna sau in concediu de incapacitate temporara de munca.
Art. 75. prevede: Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de
zile lucratoare.
De la aceasta regula sunt exceptate persoane concediate care se afla in perioada de proba. Daca ai angajat in perioada de proba si doresti sa il concediezi, nu mai este nevoie de preaviz si nici de motivare.
Daca in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu, conform art. 76:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.
Atentie la faptul ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Tot ce trebuie sa stii despre preaviz aici ... >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<