Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dreptul muncii. Nulitatea deciziei de concediere in lipsa duratei perioadei de preaviz?
Am ales un subiect extrem de interesant, intalnit deseori in dreptul muncii. Discutam despre lipsa indicarii duratei preavizului din decizia de concediere.
Atentie la faptul ca exista voci ce reclama obligativitatea includerii in decizia de concediere a acestei durate.
Intr-o orientare jurisprudentiala, omisiunea de a indica in cuprinsul deciziei de concediere durata preavizului atrage nulitatea absoluta a deciziei.
Potrivit acestei orientari jurisprudentiale, mentiunea referitoare la durata preavizului este una obligatorie, prevazuta expres de art. 74 alin. (1) lit. b) din Codul muncii [art. 76 lit. b), dupa republicare], pentru continutul deciziei de concediere.
Asadar, conform anumitor instante judecatoresti durata preavizului nu poate fi continuta in inscrisuri ulterioare.
Lipsa acestei mentiuni din decizia de concediere constituie o cauza de nulitate absoluta expresa a deciziei de concediere, conditia mentiunilor obligatorii fiind prevazuta ad validitatem.
In acelasi timp, intr-o a doua orientare jurisprudentiala, "s-a apreciat ca lipsa indicarii duratei preavizului in decizia de concediere nu atrage nulitatea, daca a fost indicata in alt inscris si preavizul a fost, in mod efectiv, acordat.
In motivarea acestei opinii s-a mentionat ca legiuitorul nu a sanctionat cu nulitatea absoluta decizia de concediere care nu cuprinde unul dintre elementele indicate, ci a aratat ca decizia trebuie sa le cuprinda in mod obligatoriu, ceea ce inseamna ca aceste elemente pot fi aduse la cunostinta angajatului si prin intermediul altor inscrisuri emise in completarea deciziei de concediere.
Cat timp obligatia de a acorda preavizul a fost indeplinita, neindicarea duratei preavizului in decizia de concediere nu atrage nulitatea deciziei, fiind realizata finalitatea legii, respectiv protejarea salariatului prin acordarea unui interval de timp in care acesta sa isi poata gasi un loc de munca.", conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro.
Conform specialistilor,"Obligatia de a include in decizia de concediere durata preavizului se refera doar la cazurile in care ... continuarea pe LegislatiaMuncii.ro>>>
Intrebare: O societate desfiinteaza doua posturi, iar salariatilor respectivi li se acorda preavizul de 20 de zile lucratoare. Intre timp, ambii salariati isi gasesc de lucru la o alta companie si doresc sa plece cu acordul partilor. Este posibil acest lucru, sau sunt obligati sa stea intreg termenul de preaviz, iar contractul sa inceteze cu art. 65 alin. 1? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Am urmatoarele intrebari: 1. daca pot da in somaj un salariat si ce trebuie sa intocmesc incepand cu decizia de incetare pana la depunerea dosarului la somaj. 2. daca pleaca cu demisie sunt obligat sa-i dau preaviz? daca da cum procedez? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Datorita reducerii vanzarilor la un punct de lucru, se solicita din partea conducerii, mutarea unui salariat la alt punct de lucru in cadrul aceluias oras si schimbarea functiei. Acesta refuza mutarea la alt punct de lucru din cauze medicale nedovedite medical. Ce solutii aveti va rog pentru aceasta situatie? Mentionez ca angajatorul doreste mentinerea acestuia in societate. vezi AICI raspunsul specialistilor <<