In caz de demisie, cu preaviz, se intocmeste formularul "preaviz demisie"?
Sau formularele cu preaviz se intocmesc doar in caz de concediere?
Raspuns:
Demisia trebuie preavizata.
Termenul de preaviz in caz de demisie a fost prelungit.
Potrivit art. 81 alin. (4), termenul de preaviz este cel conventi de partile contractului de munca sau, dupa caz cel prevazut in contractul colectiv de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de:
- 20 de
zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie;
- 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Termenul de preaviz prevazut de lege in cazul demisiei este un termen maxim, ceea ce inseamna ca in contractele colective de munca se va putea prevedea un termen mai scurt, iar in contractul individual de munca, unul si mai scurt.
Pe durata preavizului, contractul de munca continua sa isi produca toate efectele (art. 81 alin. (5) din Codul muncii).
In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator. Cum legea nu face nici o distinctie intre diferitele motive de suspendare, rezulta ca preavizul se suspenda chiar daca suspendarea intervine din initiative salariatului.
Asadar, pe langa preavizul acordat la concediere exista si preavizul acordat la demisie in cazul demisiei cu preaviz.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<