Printre cele mai multe litigii de munca sunt direct sau indirect legate de subiectul preavizului. Cand este obligatoriu sa impunem preaviz, cate zile trebuie sa stea angajatul in preaviz, cand poate sa stea doar jumatate din program?
Dar daca mai are zile de concediu de odihna, trebuie sa i le dai in perioada de preaviz sau i le platesti la incheierea contractului de munca?
Enorm de multe intrebari sunt legate de acordarea preavizului. Iata cateva aspecte esentiale cu privire la acordarea preavizului in 2015:
Ce trebuie sa stim despre preaviz in 2015?
Art. 75. prevede: “Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de
zile lucratoare.”
De la aceasta regula sunt exceptate persoane concediate care se afla in perioada de proba. Daca ai angajat in perioada de proba si doresti sa il concediezi, nu mai este nevoie de preaviz si nici de motivare.
Daca in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
Art. 51. – (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii: ...
continuarea pe LegislatiaMuncii.ro