Conform ultimei publicari de la Ministerul Muncii, preavizul de concediere va fi scurtat. In situatia in care in CIM nu este prevazut un termen specific, atunci timpul ramas pana la inchiderea definitiva a contractului va fi cel pe care-l prevede legea in vigoare.
O spunem, insa, din capul locului:
Codul muncii inca nu a fost modificat, asadar nu aveti de ce sa va ingrijorati acum! Trebuie, totusi, sa avem in vedere faptul ca patronatele insista ca perioada de preaviz la concediere sa fie scurtata.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a organizat luni, 7 septembrie, o dezbatere care a avut ca tema "Digitalizarea si simplificarea relatiilor de munca".
Violeta Alexandru, a precizat cu aceasta ocazie ca legislatia si modul de lucru al autoritatilor din domeniu trebuie sa tina cont de evolutia pietei muncii, insa, din pacate, este o mare distanta intre ceea ce se asteapta de la acestea si ceea ce se intampla in realitate. “S-au schimbat niste lucruri in societate odata cu aparitia pandemiei declansate de noul coronavirus, perioada in care am comunicat prin mijloace electronice, de aceea gasesc ca modul de lucru al institutiei trebuie sa se apropie de ceea ce societatea cere si anume simplificare, digitalizare, comunicare rapida, raspuns imediat la solicitari, la nevoia de a accesa informatii, ori de a incheia contracte de munca", a spus ministrul.
In cadrul dezbaterii, patronatele au propus, printre altele, ca
preavizul de concediere sa fie scurtat. Acestia sustin ca o astfel de masura va fi utila flexibilizarii relatiilor de munca, insa nu s-a precizat pe cine avantajeaza o astfel de modificare.
Afaceristii isi doresc ca, odata ce un angajat nu mai poate fi integrat in colectiv si nu isi mai poate indeplini rolul, sa se poata incheia relatia contractuala cat mai rapid. Unii chiar sustin ca ar trebui sa existe posibilitatea concedierii mult mai rapide pentru a putea pune in practica redresarea economica, desi statul a oferit numeroase metode de sprijin pentru pastrarea tuturor angajatilor sau macar a o parte din ei.
Vezi si: Despagubiri pentru hartuirea morala a angajatilor
In cadrul aceluiasi eveniment s-au mai cerut si:
Ramane de vazut ce va prelua Ministerul Muncii din aceste cereri, insa cert este faptul ca vom avea un nou Cod al muncii cat de curand.
Cum modificarile sunt multe si dese, mai ales in aceasta perioada, noi va recomandam sa folositi
PortalCodulMuncii.
PortalCodulMuncii.ro iti ofera: