Din pacate, prea putini angajati studiaza legislatia muncii. Acest lucru se poate intoarce impotriva lor. Necunoasterea legii nu a fost niciodata scuza acceptata nici pentru angajati, nici pentru angajatori.
Astazi analizam situatia unui angajat care doreste sa initieze litigiu de munca pe motivul refuzului angajatorului de a-i permite sa isi finalizeze perioada de preaviz, dupa inaintarea demisiei.
Angajatorul nu mai doreste sa colaboreze cu salariatul in cauza si in consecinta ii inceteaza contractul de munca chiar la momentul inaintarii demisiei.
Ce se intampla in acest caz? Ce spune legea despre demisia fara preaviz? Cu ce temei legal incetam contractul de munca atunci cand salariatul isi da demisia si nu dorim sa se mai finalizeze termenul de preaviz?
Raspunsul este in Codul Muncii, la art. 81, alineatul (7):
SECTIUNEA 8
Demisia
Art. 81. – (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Compuneri perfecte pentru clasele III-IV Cartea Verde a Contabilitatii Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Tinem cont de faptul ca preavizul la concediere are alt regim decat preavizul la demisie.
Preaviul la concediere reprezinta o masura de sprijin si protectie pentru angajatul concediat.
Preavizul la demisie reprezinta o masura de sprijin si protectie pentru angajatorul care pierde un angajat.
La perioada de preaviz, salariatul nu poate sa renunte. Dar angajatorul poate sa renunte la acest termen atunci cand salariatul demisioneaza si cand nu se mai doreste colaborarea pe perioada de preaviz.
In acelasi timp, nu uitam ca la concediere, chiar daca salariatul doreste, nu se poate renunta la perioada de preaviz. Cu toate acestea, angajatorul care isi concediaza salariatul, are voie sa ii reduca programul pentru ca acesta sa isi caute un loc de munca, fara ca aceasta reducere de program sa ii afecteze salariul si celelalte drepturi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri