Preavizul, inainte de orice, reprezinta un drept reglementat in legislatia in vigoare. Angajatul nu poate renunta, de bunavoie sau la solicitarea angajatorului, la drepturile care ii sunt conferite prin lege.
Preavizul reprezinta un back-up pentru angajatul care are nevoie de cateva zile in care sa isi faca planul pentru identificarea unui nou loc de munca. La fel, preavizul reprezinta backup pentru angajatorul care isi cauta un nou angajat.
Cateva aspecte esentiale, de care vom tine cont, cu privire la preaviz: Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita Memorator Gramatica Gimnaziu
>> Preavizul la concediere protejeaza angajatul
>> Preavizul la demisie protejeaza angajatorul
>> Salariatul concediat nu poate renunta la preaviz
>> Angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz cand angajatul isi da demisia
>> Salariatul are dreptul la minim 20 de zile lucratoare de preaviz cand este concediat, indiferent daca este post de executie sau concediere.
>> Salariatul va sta in preaviz maxim 20 de zile cand isi da demisia, daca este post de executie. Salariatul va sta in preaviz maxim 45 de zile daca isi da demisia si are o functie de conducere.
Art. 75 din Codul Muncii prevede: “Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.”
Exceptie de la aceasta regula fac persoane concediate care se afla in perioada de proba. Daca ai angajat in perioada de proba si doresti sa il concediezi, nu mai este nevoie de preaviz si nici de motivare.
Daca in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).
Nu poti concedia fara preaviz angajatul care nu corespunde profesional pentru locul sau de munca. Concedierea fara preaviz are loc doar atunci cand angajatul se afla in perioada de proba sau la finalul perioadei de proba, fara ca acest termen sa fie intrecut!
Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu, conform art. 76 Codul Muncii, urmatoarele elemente:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.
Atentie la faptul ca decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului.
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Daca discutam despre suspendarea contractului individual de munca, atunci automat si termenul de preaviz se va suspenda.
Nu vom neglija faptul ca in perioada de incapacitate temporara de munca, contractul individual de munca se suspenda. Automat, nu poti sa efectuezi nicio modificare asupra acestuia in aceasta perioada.
Astepti sa se finalizeze perioada de incapacitate temporara de munca si apoi continui demersurile.
Atentie si la faptul ca nu poti concedia un angajat in perioada de concediu de odihna.
CU TOATE ACESTEA, poti sa ii trimiti notificarea de preaviz pe perioada concediului de odihna, atat timp cat incetarea raporturilor de munca nu se va produce pe durata efectuarii zilelor de concediu de odihna.
Asadar esential este sa nu expire termenul de preaviz pe perioada efectuarii concediului de odihna!
Controlul si sanctionarea concedierilor nelegale
Atentie! Art. 78 prevede in mod clar faptul ca orice concediere dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.
In cazul in care se declanseaza un conflict de munca, angajatorul nu angajatorul nu poate invoca in fata instantei alte motive de fapt sau de drept decat cele precizate in decizia de concediere.
Care sunt consecintele in cazul in care se descopera ca o concediere a fost dispusa fara motive concrete sau in mod nelegal?
In aceasta situatie, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Daca salariatul solicita acest lucru, instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
Daca salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.
de Maria Nicutar
Jurnalist de Dreptul Muncii, Afaceri si HR
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri