Demisia este un act unilateral. Simpla vointa a salariatului de a pleca, fara nicio motivare, este suficienta pentru a pune capat raporturilor de munca. Printr-o notificare scrisa, salariatul comunica angajatorului, fara vreo forma sau formalitate speciala, incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca si nu poate fi mai mare de 20 de
zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Legiuitorul a prevazut durata maxima a termenului de preaviz din doua motive:
- pentru ca salariatul sa nu plece intempestiv, lasand totul balta
- pentru ca angajatorul sa nu aiba prea mult timp la dispozitie pentru a pune capat contractului individual de munca invocand alt temei, cum ar fi indiscipline sau necorespunderea profesionala.
Plecarea intempestiva a salariatului este o problema practica foarte serioasa, intrucat o atmosfera de nervozitate genereaza dorinta salariatului de a pleca foarte repede, punandu-l pe angajator intr-o situatie delicata, lipsit de timp ca sa asigure preluarea activitatilor de catre alti salariati.
Din acest motiv, legiuitorul a instituit un termen de preaviz. Insa tot legiuitorul a prevazut ca pot exista situatii in care conditia salariatului ar putea sa fi devenit insuportabila, astfel incat a creat posibilitatea incetarii imediate a contractului individual de munca.
Potrivit art. 81 alin. 8 din Codul muncii,
salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Obligatiile angajatorului prevazute in contractual individual de munca se refera in principal la drepturile banesti, drepturile referitoare la securitatea si sanatatea in munca, dar si la o multime de facilitati care ar fi putut fi reglementate de parti in beneficiul salariatului.
Desi pare ca incalcarea oricarei obligatii a angajatorului indreptateste demisia fara preaviz, in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Este adevarat ca textul art. 81 alin. 8 din Codul muncii nu face nicio distinctie, insa, de fapt, neindeplinirea obligatiilor de catre angajator trebuie sa fie serioasa, semnificativa.
Acesta solutie este impusa de art. 15 din Codul civil, potrivit caruia niciun drept nu poate fi exercitat in scopul de a vatama sau pagubi pe altul ori intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte.
Cu alte cuvinte, este adevarat ca salariatul are dreptul de a demisiona fara preaviz, insa exercitarea acestui drept trebuie sa fie rezonabila, neexcesiva. In cazul in care demisia fara preaviz se face cu rea-credinta, va reveni instantei de judecata sarcina de a verifica si de a aprecia, in concret, cu privire la modul in care dreptul salariatului de a demisiona fara preaviz a fost exercitat.
O alta problema importanta in acest context este daca in timpul perioadei de preaviz salariatul poate sa plece, adica daca poate scurta in mod unilateral termenul de preaviz. Raspunsul este pozitiv, in sensul ca din moment ce salariatul are deschisa optiunea unui termen de preaviz zero, el are si optiunea scurtarii termenului de preaviz. Fireste, asa cum am mentionat, acest drept trebuie exercitat cu buna-credinta.
O alta chestiune importanta este daca doar incalcarea de catre angajator a dispozitiilor din contractul individual de munca justifica demisia fara preaviz, sau si incalcarea prevederilor legale sau celor din contractul colectiv de munca aplicabil. Este adevarat ca textul art. 81 alin. 8 din Codul muncii se refera doar la obligatiile din contractul individual de munca, insa cu atat mai mult demisia fara preaviz este justificata in cazul incalcarii de catre angajator a unor reglementari supraordonate contractului individual de munca, respectiv contractul colectiv de munca sau, dupa caz, reglementarile legale.
In concluzie, demisia fara preaviz, reglementata de art. 81 alin. 8 din Codul muncii, pe de o parte are o sfera mai larga decat cea prevazuta literal de acest text, dar pe de alta parte se poate face doar cu respectarea exigentelor art. 15 din Codul civil, iar in caz de divergenta intre salariat si angajator cu privire la aceste imprejurari aprecierea decisiva revine, bineinteles, instantei judecatoresti.
Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Codul Muncii
Portal Codul Muncii contine toate noutatile din Legislatia Muncii
+ consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
Testeaza si tu GRATUIT cel mai cunoscut site de legislatia muncii din Romania!
...CLICK AICI pentru a vedea tot ce ofera site-ul
Portal Codul Muncii - consultanta personalizata la superlativ
25 de experti la dispozitia ta. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an!