Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Horatius Dumbrava, si presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Rasvan Popescu, au semnat astazi, 17 noiembrie, un protocol de colaborare.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, si presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Rasvan Popescu, au semnat astazi, 17 noiembrie, un protocol de colaborare.
Cele doua parti au convenit sa coopereze pentru a se asigura respectarea dispozitiilor legale in activitatea mass-mediei, care trebuie sa informeze corect publicul despre rolul si locul autoritatii judecatoresti si activitatea acesteia.
În acest sens, CSM se obliga sa sesizeze CNA cand apar posibile cazuri de nerespectare a legii de catre posturile de radio sau televiziune, iar CNA se angajeaza sa faca verificari in toate acele cazuri, dar si sa sesizeze CSM atunci cand magistratii isi exprima opiniile, cu privire la procese aflate in curs de desfasurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul, in cadrul programelor audiovizuale. Protocolul CSM – CNA (text integral, aici) a fost incheiat pe o perioada de 5 ani.
Dumbrava: Protocolul vine si in sprijinul presei oneste
„CSM le multumeste jurnalistilor care relateaza corect. Ma refer acum si la criticile la adresa activitatii magistratilor, pe care le fac uneori pe buna dreptate, cu profesionalism si cu buna credinta. Îi asiguram ca privim cu atentie toate interventiile lor. De multe ori, cele semnalate in presa stau la baza unor verificari efectuate de Inspectia Judiciara. De altfel, Protocolul incheiat azi cu Consiliul National al Audiovizualului vine inclusiv in sprijinul mass-mediei oneste.
In acelasi timp, Consiliul Superior al Magistraturii este preocupat constant de necesitatea asigurarii dreptului la un proces echitabil si a apararii demnitatii, imaginii si reputatiei profesionale a magistratilor”, a declarat presedintele CSM, Horatius Dumbrava.
Popescu: CSM si CNA urmaresc respectarea unor principii comune
La randul lui, presedintele CNA, Rasvan Popescu, a aratat ca „semnarea acestui Protocol de colaborare intre CNA si CSM este rezultatul unui dialog intre cele doua parti si al unui schimb util de informatii privind activitatea celor doua institutii. Ambele se afla in slujba interesului public: CSM, ca garant al independentei justitiei, iar CNA, in calitate de garant al interesului public in audiovizual. Amandoua institutiile urmaresc respectarea unor principii comune, in scopul informarii corecte a publicului, protejarii demnitatii umane si a intelegerii rolului celor doua organisme cu activitate independenta”.