Toate firmele si PFA-urile vor fi obligate sa plateasca o taxa de pana la 100 de euro pe an pentru inscrierea in "Catalogul firmelor", intocmit de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Prevederea apare intr-un
proiect de lege depus la Senat care isi propune sa genereze vizibilitate si oportunitati reale de promovare si internationalizare, atat in mediul fizic cat si in cel virtual.
Initiatorii proiectului de lege argumenteaza ca, prin introducerea obligativitatii inscrierii tuturor companiilor si PFA-urilor in Catalogul firmelor si, implicit achitarea unei taxe anuale cu "o valoare rezonabila", Camerele de comert vor genera beneficii concrete pentru antreprenori prin conectarea lor la o baza de date nelimitata de oportunitati si resurse, in mediul fizic si online.
In plus, o astfel de masura va sprijini statul roman prin identificarea in fiecare judet a acelor companii care nu apar in statisticile oficiale (implicit care nu au bilanturi depuse).
Concret, daca proiectul de lege va trece de Parlament si va merge in aceasta forma spre promulgare, companiile vor fi nevoite sa plateasca o taxa anuala catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei, astfel:
- 100 euro/an pentru intreprinderile mari;
- 75 euro/an pentru intreprinderile mijlocii;
- 50 euro/an pentru intreprinderile mici;
- 20 euro/an pentru microintreprinderi;
- 10 euro/an pentru persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi
familiale.
Catalogul firmelor se va tine exclusiv in format electronic, la nivel national, de catre Camera Nationala, pe platforma dezvoltata in mod corespunzator de catre aceasta.
O alta noutate este aceea ca,
in primul an de la infiintare si pana la depunerea primelor situatii financiare prevazute de lege, profesionistul are obligatia de certificare a administrarii propriei activitati prin obtinerea unui certificat de competenta acordat reprezentantului legal al acestuia, ca persoana fizica imputernicita sa il reprezinte in raporturile cu tertii si in justitie.
Certificatul de competenta se elibereaza de catre camera judeteana din judetul in care isi are sediul profesionistul si se face atunci cand reprezentantul legal al profesionistului indeplineste, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:
a) sa fie apt din punct de vedere psihologic, atestat prin certificat medical de specialitate;
b) sa fie absolvent al invatamantului obligatoriu;
c) sa nu fi fost condamnat pentru infractiunile de gestiune frauduloasa, abuz de incredere, abuz de incredere prin fraudarea creditorilor, bancruta simpla, bancruta frauduloasa, deturnarea licitatiilor publice, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, pentru infractiunile prevazute de Titlul VIII - Contraventii si infractiuni din Legea nr. 31/1990 a societatilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru alte infractiuni de natura comerciala sau fiscala, conditie atestata prin certificate de
cazier judiciar, respectiv, fiscal;
d) sa nu se fi pronuntat impotriva sa o hotarare definitiva de atragere a raspunderii conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, cu cel putin cinci ani inainte de data solicitarii.
In cazul reprezentantului legal care are o vechime atestată de cel puţin 3 ani în funcţia de administrator societate, precum şi în cazul profesionistului nou înfiinţat al cărui reprezentant legal atestă, potrivit studiilor absolvite, cunoştinţe corespunzătoare domeniilor specifice administrării şi managementului afacerilor, certificatul de competenţă va fi eliberat ca urmare a îndeplinirii condiţiilor de mai sus şi fără absolvirea cursului de instruire.
Pentru eliberarea şi evidenţa certificatelor de competenţă,
camerele judeţene percep tarife diferenţiate în funcţie de forma de organizare a profesionistului. Tarifele sunt aprobate de Guvern, putând fi actualizate anual, la propunerea Camerei Naţionale.
Vor fi scutiti de la aceste obligatii persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cele încadrate în categoria de “întreprinderi publice”, precum şi cele a căror activitate şi administrare este reglementată de legi speciale.
Profesioniştii înregistraţi deja în Registrul comerţului vor avea obligaţia să solicite înscrierea în Catalogul firmelor al CCIR in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi.
In termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, depunerea situatiilor financiare anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, prevazute de lege in sarcina profesionistilor inregistrati in registrul comertului, este conditionata de obtinerea certificatului de competenta de catre reprezentantul legal al profesionistului.
IMPORTANT! Legislatia in vigoare nu prevede o obligativitate pentru firme sau PFA-uri de a se inscrie in evidenta Camerelor de comert judetene si nici existenta unei contributii anuale in acest scop.