Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marti, cu majoritate de voturi, ca, potrivit legii in vigoare, nu este reglementat drept caz de incompatibilitate participarea magistratilor la birourile electorale cu activitatea specifica functiei de judecator/procuror.
De asemenea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis ca, in vederea asigurarii conditiilor optime de desfasurare a activitatii in instante si parchete, presedintii instantelor/sefii unitatilor de parchet, pot include in lista magistratilor care participa la tragerea la sorti doar o parte din magistratii care isi exprima acordul in acest sens.
Potrivit Legii 67/2004, Biroul Electoral Central este alcatuit din sapte judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, alaturi de presedintele si vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si 11 reprezentanti ai partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale.
De asemenea, magistratii fac parte din componenta birourilor electorale judetene si biroului electoral de circumscriptie a municipiului Bucuresti.
Asociatiile profesionale ale magistratilor, in special Asociatia Magistratilor din Romania si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, au solicitat in repetate randuri eliminarea obligatiei de participare a magistratilor la orice activitate legata de scrutinuri electorale.AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<