Intre Ministerul Justitiei (MJ) si o parte din magistrati a izbucnit un scandal generat de sentinta data de Tribunalul Valcea impotriva taierii salariilor cu 25%, decizie care a incurajat si alti bugetari sa deschida actiuni asemanatoare in instanta.
Secretarul de stat in minister Lidia Barac a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca judecatorii care au dat solutii favorabile in dosare de acest gen sa fie verificati disciplinar de catre Inspectia Judiciara a CSM, acuzandu-i ca nu au tinut cont de hotararea Curtii Constitutionale Romane (CCR), care a declarat drept constitutionala legea taierii bugetare.
In replica, asociatiile de magistrati sustin ca actiunea ministerului este o dovada clara de intruziune a puterii executive in actul de aplicare a legilor si reprezinta o forma evidenta de presiune asupra judecatorilor care se ocupa cu recursul dosarului de la Tribunalul Valcea, prima instanta acuzata ca a incalcat decizia CCR, precum si asupra celorlalti magistrati care judeca spete asemanatoare la instantele din tara.
Magistratii o ataca si pe Lidia Barac, careia ii cer demisia de onoare pentru ca nu apara indepedenta justitiei si solicita CSM sa o cerceteze disciplinar intrucat ar pune presiune asupra unor procese aflate in curs de solutionare. „Este vorba de 84 de procese deschise de bugetari in toata tara. Decizia MJ de a-i ancheta pe judecatorii care au dat solutii in favoarea reclamantilor este inadmisibila si este o incalcare grava a Constitutiei Romaniei, o ingerinta a puterii executive asupra justitiei”, a declarat purtatorul de cuvant al Tribunalului Valcea, judecator Mariana Varga.
Cartea verde a contabilitatii
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Fise distractive pentru gradinita
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) sustin ca solicitarea MJ constituie o grava amenintare la adresa independentei puterii judecatoresti, „magistratul fiind constrans sa se pronunte in cauzele pe care le judeca sub spectrul sanctionarii sale disciplinare”. AMR si APR considera ca a proceda altfel inseamna a parodia activitatea de judecata, transformand-o intr-un simulacru de aplicare a legii, iar pe judecator, intr-un executant administrativ.
Magistratii spun ca motivul pentru care MJ a cerut anchetarea judecatorilor ce s-au pronuntat in favoarea bugetarilor este acela de a preveni si alte sentinte similare in celelalte procese similare care se afla pe rolul instantelor din tara, incercand in acest mod sa ii sperie pe judecatorii care trebuie sa se pronunte cu privire la ilegalitatea reducerii salariilor bugetarilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri