Validarea referendumului prin prezenta la vot a peste 50% dintre cetatenii cu drept de vot nu inseamna automat ca Parlamentul va devein unicameral si nici ca numarul parlamentarilor se va reduce la 300. Este nevoie de inca un referendum, dupa ce Parlamentul adopta o lege in acest sens.
Referendumul asupra caruia s-au pronuntat romanii in aceasta duminica este doar un simplu act de consultare popular, deoarece nu presupune aplicarea lui imediata. Daca in cazul reducerii numarului de parlamentari procedura este mai simpla, intrucat Constitutia prevede ca este o o chestiune asupra careia se decide prin Legea electorala, deci Parlamentul ar putea modifica legea actuala, pentru a institui un Parlament unicameral este nevoie de modificarea Constitutiei si, deci, de o noua consultare populara.
Reducerea numarului parlamentarilor necesita modificarea Legii electorale
Pentru reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane, validarea referendumului inseamna modificarea ulterioara, de catre Parlament, a Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.
Acest lucru se intampla dupa ce referendumul este validat de prezenta la vot a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Astfel, pentru ca opinia majoritatii alegatorilor sa fie luata in considerare si referendumul sa fie validat de catre Curtea Constitutionala trebuie sa se prezinte la urne si voteze in cadrul referendumului un numar de 9.173.699 persoane din cei 18.347.397 alegatori inscrisi in listele electorale.
Dupa ce primeste de la Biroul Electoral Central rezultatele calcutate la nivel national, Curtea Constitutionala prezinta Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national si confirma rezultatele acestuia.
Potrivit Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului, Curtea Constitutionala publica rezultatul referendumului in „Monitorul Oficial” al Romaniei, Partea I, si in presa. Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului mai stipuleaza ca rezultatul referendumului se stabileste in functie de majoritatea voturilor valabil exprimate. Potrivit legii, va deveni obligatorie optiunea electoratului care va intruni cel putin 4.586.849 de voturi, respectiv majoritatea voturilor valabil exprimate in cadrul consultarii populare.
Pentru Parlament unicameral trebuie consultat inca o data poporul
In cazul propunerii de trecere de la Parlament bicameral, cum este in prezent, la Parlament unicameral, aceasta nu poate deveni obligatorie indiferent daca pragul de voturi favorabile este atins, deoarece vizeaza modificarea Constitutiei, pentru care este prevazuta o altfel de procedura.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Fise distractive pentru gradinita
Pentru modificarea Constitutiei trebuie sa fie organizat un „referendum national pentru revizuirea Constitutiei”, consultarea populara care are loc duminica, 22 noiembrie, fiind doar un „referendum national referitor la probleme de interes national”.
Potrivit legii, in Romania, suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative si prin referendum, iar referendumul national constituie forma si mijlocul de consultare directa si de exprimare a vointei suverane a poporului roman.
Legea fundamentala prevede ca revizuirea Constitutiei poate fi initiata doar de presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care initiaza revizuirea Constitutiei trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.
Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor.
Rezultatul referendumului de modificare a Constitutiei este obligatoriu
Modificarea legii fundamentale este definitiva numai dupa aprobarea ei prin referendum national pentru revizuirea Constitutiei, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire. In cazul referendumului privind revizuirea Constitutiei, obiectul si data referendumului national se stabilesc prin lege.
Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin „DA” sau „NU” la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: „Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma aprobata de Parlament?”. Organizarea si desfasurarea referendumului cu privire la revizuirea Constitutiei, precum si rezultatul acestuia sunt obligatorii.
Legea de revizuire a Constitutiei intra in vigoare la data publicarii in „Monitorul Oficial” al Romaniei, Partea I, a hotararii Curtii Constitutionale de confirmare a rezultatelor referendumului. Potrivit Legii fundamentale, Curtea Constitutionala vegheaza la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia.
In Constitutie se mai arata ca dispozitiile din legea fundamentala privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii. De asemenea, nicio revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora.
Sursa: capital.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri