Prin Decizia Consiliului pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile nr. 45 din 31 octombrie 2013 a fost modificat si completat Regulamentul privind limitarea raspunderii civile a auditorilor statutari si a firmelor de audit.
Decizia este publicata in Monitorul Oficial nr. 734 /28.11.2013
Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 7/2009 nu a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Regulamentul privind limitarea raspunderii civile a auditorilor statutari si a firmelor de audit, aprobat prin Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 17/2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 176 din 14 martie 2011, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
La articolul 1, ultimele trei liniute se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"- intentie - o fapta este considerata a fi savarsita cu intentie atunci cand autorul prevede rezultatul faptei sale si fie urmareste producerea lui prin intermediul faptei, fie, desi nu il urmareste, accepta posibilitatea producerii acestui rezultat;
- culpa - o fapta este considerata a fi savarsita din culpa atunci cand autorul fie prevede rezultatul faptei sale, dar nu il accepta, socotind fara temei ca nu se va produce, fie nu prevede rezultatul faptei, desi trebuia sa il prevada;
- culpa grava - o fapta este considerata a fi savarsita din culpa grava atunci cand autorul a actionat cu o neglijenta sau imprudenta pe care nici persoana cea mai lipsita de dibacie nu ar fi manifestat-o fata de propriile interese."
Auditorii statutari sau firmele de audit raspund conform legii pentru prejudiciile cauzate cu intentie.
De asemenea, raspunderea civila a auditorului statutar sau a firmei de audit pentru prejudiciile provocate din culpa in executarea contractului de audit sau in legatura cu acesta este limitata la:
Limitarea raspunderii auditorului statutar sau a firmei de audit, mentionata la alin. (1), nu se aplica in situatiile in care se dovedeste ca prejudiciul material cauzat altuia prin incalcarea indatoririlor profesionale de catre auditorii statutari sau de catre firmele de audit s-a produs din culpa grava a acestora.
Cititi
aici cuprinsul integral al Deciziei nr. 45/ 2013
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<