Prin Decizia Consiliului pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile nr. 45 din 31 octombrie 2013 a fost modificat si completat Regulamentul privind limitarea raspunderii civile a auditorilor statutari si a firmelor de audit.
Decizia este publicata in Monitorul Oficial nr. 734 /28.11.2013
Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 7/2009 nu a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Regulamentul privind limitarea raspunderii civile a auditorilor statutari si a firmelor de audit, aprobat prin Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 17/2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 176 din 14 martie 2011, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
La articolul 1, ultimele trei liniute se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"- intentie - o fapta este considerata a fi savarsita cu intentie atunci cand autorul prevede rezultatul faptei sale si fie urmareste producerea lui prin intermediul faptei, fie, desi nu il urmareste, accepta posibilitatea producerii acestui rezultat;
- culpa - o fapta este considerata a fi savarsita din culpa atunci cand autorul fie prevede rezultatul faptei sale, dar nu il accepta, socotind fara temei ca nu se va produce, fie nu prevede rezultatul faptei, desi trebuia sa il prevada;
- culpa grava - o fapta este considerata a fi savarsita din culpa grava atunci cand autorul a actionat cu o neglijenta sau imprudenta pe care nici persoana cea mai lipsita de dibacie nu ar fi manifestat-o fata de propriile interese."
Auditorii statutari sau firmele de audit raspund conform legii pentru prejudiciile cauzate cu intentie.
De asemenea, raspunderea civila a auditorului statutar sau a firmei de audit pentru prejudiciile provocate din culpa in executarea contractului de audit sau in legatura cu acesta este limitata la:
Limitarea raspunderii auditorului statutar sau a firmei de audit, mentionata la alin. (1), nu se aplica in situatiile in care se dovedeste ca prejudiciul material cauzat altuia prin incalcarea indatoririlor profesionale de catre auditorii statutari sau de catre firmele de audit s-a produs din culpa grava a acestora.
Cititi
aici cuprinsul integral al Deciziei nr. 45/ 2013
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<