Prin Decizia Consiliului pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile nr. 45 din 31 octombrie 2013 a fost modificat si completat Regulamentul privind limitarea raspunderii civile a auditorilor statutari si a firmelor de audit.
Decizia este publicata in Monitorul Oficial nr. 734 /28.11.2013
Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 7/2009 nu a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Regulamentul privind limitarea raspunderii civile a auditorilor statutari si a firmelor de audit, aprobat prin Decizia Consiliului superior al Consiliului pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 17/2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 176 din 14 martie 2011, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
La articolul 1, ultimele trei liniute se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"- intentie - o fapta este considerata a fi savarsita cu intentie atunci cand autorul prevede rezultatul faptei sale si fie urmareste producerea lui prin intermediul faptei, fie, desi nu il urmareste, accepta posibilitatea producerii acestui rezultat;
- culpa - o fapta este considerata a fi savarsita din culpa atunci cand autorul fie prevede rezultatul faptei sale, dar nu il accepta, socotind fara temei ca nu se va produce, fie nu prevede rezultatul faptei, desi trebuia sa il prevada;
- culpa grava - o fapta este considerata a fi savarsita din culpa grava atunci cand autorul a actionat cu o neglijenta sau imprudenta pe care nici persoana cea mai lipsita de dibacie nu ar fi manifestat-o fata de propriile interese."
Auditorii statutari sau firmele de audit raspund conform legii pentru prejudiciile cauzate cu intentie.
De asemenea, raspunderea civila a auditorului statutar sau a firmei de audit pentru prejudiciile provocate din culpa in executarea contractului de audit sau in legatura cu acesta este limitata la:
Limitarea raspunderii auditorului statutar sau a firmei de audit, mentionata la alin. (1), nu se aplica in situatiile in care se dovedeste ca prejudiciul material cauzat altuia prin incalcarea indatoririlor profesionale de catre auditorii statutari sau de catre firmele de audit s-a produs din culpa grava a acestora.
Cititi
aici cuprinsul integral al Deciziei nr. 45/ 2013
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: S.C. activeaza in domeniul fabricarii robinetilor de extractie petrol, cu un numar de 157 salariati. Categorii de meserii: frezor, lacatusi mecanici, vopsitori industriali, modelieri, etc. S.C. este in insolventa si o parte din activitate si-a modificat structura nevoilor de muncitori calificati. Societatea poate asigura la sediul sau, calificare la locul de munca? Care sunt conditiile si documentele necesare a.i. calificarea sa fie valabila si trecuta in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Raportul cu privire la neconformitati este primit in mod automat de reprezentantul legal si persoana careia i s-a delegat responsabilitatea completarii in reges? Sau trebuie solicitat din reges de catre oricare dintre cei doi mentionati mai sus?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<