Agentii de circulatie vor da conducatorilor auto avertismente contabilizate in portofoliul acestora
Comisia pentru administratie publica din Senat a intocmit, marti, cu larga majoritate, un raport favorabil propunerii legislative care modifica legea privind circulatia pe drumurile publice in sensul ca agentii de circulatie vor da conducatorilor auto, care comit contraventii in trafic, avertismente ce vor fi contabilizate in portofoliul acestora in acelasi mod in care sunt contabilizate si punctele-amenda.
Initiatorul proiectului de lege, senatorul PDL Florin Staicu, a declarat pentru AGERPRES ca avertismentele vor fi contabilizate, urmand sa fie sterse in situatia in care conducatorul auto nu va comite o alta contraventie in termen de sase luni de la primirea avertismentului.
"Proiectul meu de lege introduce avertismente contabilizate in portofoliul contraventional al conducatorului auto, asa cum sunt si punctele de amenda din actualul Cod Rutier. Avertismentele pe care le-am propus eu sunt valabile sase luni. Daca in acest interval de timp conducatorul auto nu mai comite o alta abatere de la Codul Rutier, avertismentul se sterge ca si punctele de amenda. In cazul in care in cele sase luni conducatorul auto savarseste o alta contraventie, atunci el va fi amendat conform Codului Rutier", a explicat senatorul.
Staicu a precizat ca proiectul de lege vine in sprijinul conducatorilor auto care "la acest moment stiu ca atunci cand ii va opri un agent de circulatie ii va si certa si le va da si amenda".
"Stim cu totii ca astazi acordarea unor astfel de avertismente tine numai de starea de spirit a agentului de circulatie, ceea ce da un caracter subiectiv. Ele sunt acordate doar daca agentul de circulatie il simpatizeaza pe conducatorul auto, iar in caz contrar acesta acorda direct amenda", a mai spus senatorul democrat-liberal.
Potrivit proiectului de lege, contraventiile sunt impartite pe mai multe clase, in functie de gravitatea faptei, sanctiunile acordate fiind pentru clasa I - avertisment scris, pentru clasa II - 2 sau 3 puncte-amenda, pentru clasa III - 4 sau 5 puncte-amenda, pentru clasa IV - de la 6 la 8 puncte-amenda, pentru clasa V - de la 9 la 20 puncte-amenda, iar pentru clasa VI - de la 21 la 100 puncte-amenda.
Plenul Senatului urmeaza sa dea un vot raportului intocmit de Comisia pentru administratie publica. Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<