Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Examene 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Robert Cazanciuc propune o perioada de pregatire de sase ani pentru viitorii judecatori si procurori

Senatorul Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei, a propus, joi, modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor in sensul introducerii unei perioade de pregatire de sase ani pentru viitorii magistrati, ceea ce ar conduce, implicit, la cresterea varstei de intrare in magistratura.

"In cele ce urmeaza voi expune cateva solutii care, in urma dezbaterilor profesionale si parlamentare, sa se poata transforma in propuneri de modificare si completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, vizand cresterea varstei la care magistratii ajung efectiv sa profeseze cu depline puteri, dar nu prin impunerea unor conditii suplimentare la admitere, ci prin extinderea perioadei de pregatire si diversificare a stagiilor de practica si schimbarea sistemului de repartizare si evaluare a absolventilor", a scris Robert Cazanciuc pe blogul sau, citat de Agerpres.

De asemenea, acesta a propus introducerea unei perioade de pregatire de sase ani pentru viitorii judecatori si procurori, din care patru ani ca auditor in cadrul Institutului National al Magistraturii (INM) si doi ani ca stagiar in cadrul unei instante judecatoresti sau in cadrul unei unitati de parchet.

De asemenea, acesta propune ca dupa primul an de cursuri, auditorii sa urmeze cicluri de pregatire de cate sase luni la instanta, parchet, penitenciar, cabinet de avocatura, cabinet notarial sau institutie publica centrala, pe perioada carora sa fie indrumati de un reprezentant al INM si de un reprezentant al institutiei unde efectueaza practica. La finalul fiecarui stagiu, indrumatorii de practica vor realiza o evaluare a capacitatii fiecarui auditor de a exercita functia de judecator sau procuror.

Dupa incheierea pregatirii in cadrul INM, auditorii in justitie ar urma sa sustina un examen de absolvire, constand intr-o proba teoretica, o proba practica, un interviu si un examen psihologic. Comisia de examinare va fi alcatuita din sapte membri: trei judecatori, doi procurori, un avocat si un profesor universitar.

Repartizarea candidatilor pe locurile de judecatori stagiari si procurori stagiari disponibile in cadrul sistemului judiciar ar urma sa fie facuta de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), in functie de optiunea auditorului si de nota finala de absolvire, compusa din media de la examenul de absolvire si media rezultata din evaluarile realizate pe durata studiilor in cadrul INM, in proportie de 60% si respectiv 40%.

Cazanciuc mai propune ca judecatorii stagiari sa judece in complete colegiale formate dintr-un stagiar si un judecator definitiv si sa aiba opinie consultativa, care se motiveaza, iar procurorii stagiari sa solutioneze cauze alaturi de un procuror definitiv.

Referitor la interviul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari, se propune ca acesta sa fie sustinut in fata colegiului de conducere al Curtii de Apel sau al parchetului de pe langa Curtea de Apel, iar contestatiile sa fie solutionate de un complet de cinci judecatorii ai inaltei Curtii de Casatie si Justitie, Sectia de Contencios Administrativ. Modalitatea de sustinere a interviului si criteriile de examinare vor fi stabilite prin hotarare a CSM.

"Solutiile normative propuse nu exclud dezbateri despre o eventuala limita de varsta si experienta profesionala la admiterea in magistratura, dar cred ca trebuie avute in vedere urmatoarele: varsta in sine nu este o garantie ca la examenul de admitere la INM se vor prezenta candidati adecvati profilului de magistrat, cu experiente diverse care sa le permita ulterior intelegerea complexitatii unor cauze deduse judecatii; admiterea in profesiile de avocat si notar este astazi la fel de dificila precum admiterea la INM, astfel ca va fi putin probabil ca un tanar bine pregatit, consolidat in profesie sa reinceapa procedura unui examen complex in magistratura; exista riscul dovedirii doar in mod formal a parcurgerii unei experiente profesionale", se mentioneaza in postarea citata de aceeasi sursa.


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Robert Cazanciuc propune o perioada de pregatire de sase ani pentru viitorii judecatori si procurori":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI