Modificarile la taxa clawback aflate in discutie in Camera Deputatilor sunt binevenite de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR). Iata de ce!
"In aceste saptamani de criza am observat cu totii - pacienti, medici, factori politici, reprezentanti ai industriei, mass-media - care este cu adevarat impactul lipsei medicamentelor din piata", transmite APMGR.
APMGR, ARPIM si LAWG saluta progresul facut de Comisiile de sanatate si buget din Camera Deputatilor, conduse de domnii presedinti Florin Buicu si Sorin Lazar, prin semnarea Raportului Comun pentru PL-x 78/2020, care introduce o taxa clawback plafonata si diferentiata: 15% pentru medicamentele produse in Romania, 25% pentru medicamentele inovative si 20% pentru cele generice. Raportul comun al Comisiilor a fost inaintat catre Biroul Permanent, pentru a fi inclus pe agenda plenului Camerei Deputatilor. Propunerea ar urma sa fie introdusa in curand pe ordinea de zi.
"Acest progres demonstreaza ca decidentii politici au inteles ca medicamentele pot fi pastrate in piata prin stoparea cresterii taxei clawback si prin introducerea unui plafon diferentiat. In aceasta perioada de criza majora cauzata de pandemia COVID-19, autoritatile au facut eforturi pentru a asigura medicamentele necesare pe piata din Romania. Aprobarea unei formule plafonate a taxei clawback poate contribui, si dupa aceasta criza, la reducere riscurilor privind accesul pacientilor la medicamentele de care au nevoie", arata APMGR, ARPIM si LAWG.
Plafoanele aplicabile taxei clawback, aprobate de cele doua Comisii prin Raportul Comun, desi raman printre cele mai mari din Uniunea Europeana, pentru Romania reprezinta un adevarat progres in normalizarea pietei medicamentelor, pastrarea medicamentelor in piata, pastrarea productiei locale si incurajarea de noi investitii, precum si asigurarea accesului pacientilor la medicamente.
Din 2015 si pana in prezent au fost retrase din piata in jur de 3.000 de medicamente, inclusiv 20% din numarul total de medicamente originale compensate, principalele cauze fiind taxa clawback in continua crestere si politica celui mai mic pret european.
Asociatiile APMGR, ARPIM si LAWG solicita Biroului Permanent al Camerei Deputatilor includerea cu prioritate pe agenda plenului Camerei Deputatilor a acestei initiative legislative (PLX 78/2020) si solicita sprijin din partea tuturor partidelor politice parlamentare pentru aprobarea acesteia, contribuind astfel la stoparea cresterii taxei clawback si implementarea masurii de clawback diferentiat si plafonat, pentru a pastra medicamentele in piata si productia locala functionala.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Fise distractive pentru gradinita
Sustinerea membrilor Parlamentului pentru o astfel de masura este deosebit de importanta, pentru a evita o accentuare a crizei medicamentelor. Astfel de crize ale medicamentelor au un impact social major si contribuie la afectarea drepturilor pacientilor romani de a avea acces la medicamente.
"Este esential ca partidele parlamentare sa constientizeze ca, fara implementarea masurii de plafonare si diferentiere a taxei clawback, criza medicamentelor se va adanci", avertizeaza asociatia.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri