Initiativa Blocului National Sindical de modificare a Codului Muncii a fost adoptata tacit ieri in Senat. Specialistii in domeniu analizeaza propunerile sindicalistilor si daca proiectul va avea vot favorabil, Codul Muncii ar putea suferi cateva modificari importante.
In acest caz, Camera Deputatilor este for decizional.
Iata cateva dintre cele mai importante propuneri de modificare a Codului Muncii:
- Angajatii care lucreaza cu norma partiala vor beneficia de concediu de odihna proportional cu timpul lucrat.
- Munca suplimentara va fi compensata prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile, nu in urmatoarele 60 de zile (ca in prezent) si in plus se va acorda in mod automat si obligatoriu si un spor de cel putin 75% din Salariul de baza.
- Clauza de neconcurenta si clauza de confidentialitate vor produce efecte doar pe durata CIM, nu si dupa incetarea sa!
- CIM pe durata determinata se poate incheia in termen de maxim 24 de luni (nu 36 ca in acest moment) si se vor incheia cel mult 3 CIM intr-un termen de maxim 24 de luni.
- Cuantumul net al salariului de baza minim sa nu fie mai mic de 50% din salariul de baza minim net la nivel national comunicat de INS.
- Conform propunerilor, plata salariului se va putea efectua si prin virament intr-un cont bancar, numai daca salariatul si-a dat consimtamantul in acest scop.
Lista completa de modificari poate fi consultata pe LegislatiaMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un medic al unitatii noastre angajat prin concurs cu norma intreaga la Comp. Pneumologie a fost angajat si pe stare de alerta fara concurs cu ½ norma pe post vacant la Dispensarul TBC din unitate, pe aceeasi functie: medic primar pneumologie, contractul individual de munca in acest caz expira la data de 07.06.2022. Intre timp postul de medic primar pneumologie de la Disp. TBC a fost scos la concurs dar nu s-a prezentat nimeni. In a cest caz am dori sa stim daca medicul respectiv...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Intentionam sa incheiem un act aditional de detasare transnationala cu salariatii societatii noastre angajati ca si conducatori auto transport rutier de marfuri COR 833201 dar contabila firmei ne-a informat ca nu va putea inregistra un astfel de act aditional in Revisal deoarece nu exista sectiunea detasare transnationala ci doar sectiunea detasare. Mentionam faptul ca avem ca si baza legala art. 5 alin. 2 lit. a din Legea nr. 16/2017 detasarea salariatului se face in baza unui contract cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti de cand este obligatorie fisa de post? In perioada 1992-1998 era obligatorie? Daca da, care era perioada de arhivare la vremea respectiva? Daca un fost salariat o cere si nu o avem in arhiva, exista ceva sanctiuni?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<