Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme a dispus scoaterea de sub urmarire penala a Monei Musca pentru infractiunea de fals in declaratii, pe care l-a comis atunci cand a declarat ca nu a colaborat cu Securitatea in sensul de politie politica.
Surse judiciare au declarat, luni, ca in cazul Monei Musca s-a infirmat de doua ori solutia de scoatere de sub urmarire penala, in final adoptandu-se aceasta decizie si aplicand o sanctiune , potrivit articolului 18 indice 1, considerand ca fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.
Solutia urmeaza a-i fi comunicata si Monei Musca.
Fosta deputata Mona Musca a fost audiata, in 30 iulie 2009, de procurorii Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului instantei supreme in dosarul in care era cercetata pentru ca a declarat ca nu a facut politie politica, insa Consiliul National pentru Studierea Arhivelor (CNSAS) a constatat contrariul, iar Curtea de Apel Bucuresti a confirmat aceasta, printr-o hotarare irevocabila.
Procurori ai Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica au dispus, la data de 14 august 2008, inceperea urmaririi penale fata de Musca Monica Octavia, sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in declaratii, prevazuta de art. 292 din Codul Penal.
"Infractiunea retinuta consta in aceea ca, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei, a completat, la data de 23 martie 2006, declaratia pe propria raspundere privind apartenenta sau neapartenenta ca agent ori colaborator al politiei politice comuniste, in sensul ca nu a fost agent sau colaborator al politiei politice, aceasta declaratie nefiind corespunzatoare adevarului si producand consecinte juridice pana in luna martie 2007, cand susnumitei i-a incetat calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei", informa Ministerul Public.
Initial, in dosar s-a dat scoaterea de sub urmarire penala a Monei Musca, insa solutia a fost infirmata.
In iulie 2009, Mona Musca a fost reaudiata de procurori in acest caz.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Ulterior, s-a dispus iar scoaterea de sub urmarire penala, solutie ce din nou a fost contestata.
Procurorii au avut o serie de discutii divergente pe acest caz, intrucat Mona Musca, atunci cand a dat declaratia potrivit careia nu a colaborat cu Securitatea in sensul de politie politica, nu ar fi avut reprezentarea faptei. Ulterior semnarii declaratiei, legea a fost modificata.
Mona Musca a demisionat din Parlament in 7 martie 2007, dupa ce un complet de judecata al Curtii de Apel Bucuresti i-a respins contestatia fata de decizia CNSAS, conform careia a facut politie politica, apreciind ca fostul deputat a fost angajat al Securitatii. Mona Musca s-a retras din partid (PLD) si din Camera Deputatilor, dupa ce Colegiul CNSAS a dat un verdict de colaborare a acesteia cu Securitatea, iar contestatia ei a fost respinsa de instanta de judecata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE