Codul muncii prevede ca, in perioada de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. Insa lucrurile se complica daca angajata in cauza anunta angajatorul ca este gravida.
Iata raspunsul expertului
PortalCodulMuncii.ro la o situatie similara:
Situatie: Am angajat incepand cu data de 09.11.2023 o fata care a adus adeverinta de la medicul de familie in care este precizat faptul ca este insarcinata in 7 saptamani si ...ceva de risc maternal. Va rog sa imi spuneti daca: 1. in baza acestui document trebuie sa ii intocmim, dosarul catre medicina muncii pt risc maternal sau este nevoie de raport de la medicul specialist in care sa se precizeze necesitatea concediului de risc maternal , ca si document pt demararare riscului maternal? 2. Daca nu face o cerere scrisa prin care aduce la cunostinta angajatorului ca este insarcinata putem sa ii incetam CIM in cele 90 zile de perioada de proba?
...Stiti ce trebuie facut in cazul unei concedieri? Aflati din lucrarea Concedierea perfect legala, publicata la Rentrop&Straton ...click pentru detalii si comenzi<<<
Raspuns: In conformitate cu prevederile art. 2 lit. h) din OUG nr.96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, concediul de risc maternal este concediul de care beneficiaza salariatele prevazute la lit. c)-e) pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.
La art. 2 lit c) salariata gravida este definita ca fiind ”femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare”.
Intr-adevar OUG nr. 96/2003 prevede informarea in scris a angajatorului de catre salariata gravida, insotita de documentul medical care atesta starea de graviditate. Insa avand in vedere ca angajatorul are deja documentul medical in cauza, ar trebui sa informeze salariata ca trebuie sa faca si o scurta comunicare scrisa.
Nu puteti considera, ca angajator ca nu stiti ca salariata este gravida doar pentru ca ea nu a facut si comunicarea scrisa, intrucat aveti la dosar certificatul medical care certifica starea de graviditate.
In opinia noastra, avand in vedere ca in certificatul medical emis de medicul de medicina muncii se mentioneaza faptul ca persoana este insarcinata, in calitate de angajator trebuie sa luati legatura cu medicul de medicina muncii si sa faceti evaluarea de risc specifica pentru salariatele gravide, asa cum se prevede in OUG nr. 96/2023 – art. 5. De asemenea, trebuie sa informati si inspectoratul teritorial de munca (art. 7 din ordonanta).
Medicul de medicina muncii este cel care stabileste ce masuri trebuie luate, raportat la conditiile de munca efective ale persoanei in cauza. Daca acesta stabileste ca, raportat la conditiile de munca specifice locului de munca ocupat de salariata, exista un risc pentru sanatatea gravidei sau a fatului, atunci angajatorul trebuie sa intreprinda masuri de adaptare a locului de munca, in vederea eliminarii riscurilor, sau de repartizare la alt post de lucru fara riscuri pentru sanatatea ori securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii ori a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
Doar daca aceste masuri nu pot fi luate de angajator, din motive justificate in mod obiectiv, se pune problema acordarii concediului de risc maternal.
Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens (art. 10 din OOG 96/2003).
Din cele mentionate de dumneavoastra nu rezulta ce anume scrie in certificatul medical emis de medicul de familie si oricum asupra acestui aspect numai un medic poate exprima o opinie, de aceea apreciem ca trebuie sa luati legatura cu medicul de medicina muncii pentru lamurirea situatiei.
...Stiti ce trebuie facut in cazul unei concedieri? Aflati din lucrarea Concedierea perfect legala, publicata la Rentrop&Straton ...click pentru detalii si comenzi<<<
Referitor la cea de-a doua intrebare, asa cum am mentionat mai sus, in opinia noastra,
nu va puteti prevala de faptul ca salariata nu a depus o instiintare scrisa deoarece sunteti in posesia documentului medical care atesta oficial starea de salariatei.
In opinia noastra, este foarte riscant sa incetati raportul de munca in perioada de proba, deoarece OUG nr. 96/2003 prevede la art. 10 lit. a) ca este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa.
Prin urmare,
chiar daca in Codul muncii se prevede ca in perioada de proba contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia, oricum incetarea se poate realiza numai in raport cu scopul perioadei de proba, respectiv aceea de a testa aptitudinile salariatului.
Or, in cazul in care salariata intra in concediu de risc maternal contractul de munca se suspenda si aceste aptitudini nu mai pot fi testate deoarece se suspenda si perioada de proba.
Mai mult, daca ati concedia salariata exista un mare risc ca aceasta sa conteste in instanta aceasta masura, moment in care va trebui sa dovediti ca ati concediat-o din motive obiective, legate de lipsa de aptitudini pentru locul respectiv de munca si nu din cauza faptului ca este gravida.
Explicatii oferite in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.