In data de 24 iunie 2015, Procurorul General Tiberiu Mihail Nitu a solicitat admiterea recursului in interesul legii si pronuntarea unei decizii prin care sa se asigure interpretarea si aplicarea unitara a legii.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis luni acest recurs in interesul legii.
Nu neglijam faptul ca exista angajatori care nu acorda salariatilor zilele de sarbatori legale, chiar si atunci cand caracterul procesului de productie sau specificul activitatii nu justitifca prestarea muncii in aceste zile de sarbatoare legala. In acelasi timp, exista si angajatori care nu acorda compensarile prevazute de art. 142 din Codul Muncii, atunci cand se justifica prestarea muncii in zilele de sarbatoare legala.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis luni acest recurs in interesul legii. Prin Decizia ICCJ nr. 22/2015 s-a admis faptul ca angajatorii care se incadreaza in aceasta categorie isi pot chema salariatii la munca in zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza DOAR DACA se acorda compensatii: timp liber corespunzator sau, dupa caz, spor la salariul de baza.
"Interpretand sintagma "specificul activitatii" care nu este definita de Codul muncii, prin prisma contextului social si economic existent, s-a apreciat ca aceasta priveste o serie larga de unitati si locuri de munca, respectiv cele din transporturi (aeriene, navale, terestre), telecomunicatii, domeniul sanitar si de asistenta sociala, al aprovizionarii populatiei cu gaze, energie electrica, apa, caldura, alimente, comertul cu amanuntul si de deservire a populatiei, din aceasta ultima categorie facand parte magazinele, centrele comerciale, restaurmantele". se precizeaza in cadrul textului recursului in interesul legii.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a inaintat Decizia nr.22 în dosarul nr.18/2015 prin care admite recursul in interesul legii:
"Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta:
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 141 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, stabileste ca fapta angajatorului, de a desfasura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale prevazute de art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute de art. 260 alin. (1) lit. g) din aceasta lege, atunci cand angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din acelasi act normativ.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata, in sedinta publica, azi 19 octombrie 2015.
Portal Codul Muncii
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziilor, acestea se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
Angajatorii care respecta prevederile art. 142 din Codul Muncii nu vor fi amendati.
Art. 142. – (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Surse: Recursul in interesul legii
Decizia nr. 22 in dosarul nr. 18/2015
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri