Leasing-ul de personal este o modalitate din ce in ce mai des utilizata si in Romania.
Codul muncii, atat in varianta anterioara cat si in cea modificata, prevede in esenta ca misiunea de munca temporara inseamna acea perioada in care salariatul temporar este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia, pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar.
Anterior se prevedea, in mod foarte restrictiv, ca un utilizator poate apela la agenti de munca temporara (AMT) DOAR pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, denumita misiune de munca temporara, si numai in urmatoarele cazuri:
a) pentru inlocuirea unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat, pe durata suspendarii;
b) pentru prestarea unor activitati cu caracter sezonier;
c) pentru prestarea unor activitati specializate ori ocazionale.
Diferenta fata de actuala conceptie, in care au disparut restrictiile, e limpede.
Modificarile Codului muncii flexibilizeaza aceasta modalitate de prestare a muncii, rezolvand un aspect care in practica aducea destul de multe probleme: incetarea contractului, uneori de la o zi la alta, datorita necorespunderii salariatului. Anterior problema se rezolva prin plata unor comisioane suplimentare, dar in prezent art. 90 91 alin. 2 lit. g) prevede ca in contractul de punere la dispozitie trebuie sa se prevada „conditiile in care utilizatorul poate refuza un salariat temporar pus la dispozitie de un
agent de munca temporara”.
„Poate refuza”... inclusiv pe parcursul derularii contractului...!
Este nevoie de o corelare intre contractul individual de munca al salariatului temporar si contractul de punere la dispozitie, insa aceasta e mai simplu decat incetarea contractului de munca al salariatului temporar potrivit vechilor reglementari, cand nu se prevedeau aceste clauze.
Pur si simplu solutia este ca agentul de munca temporara sa incheie cu salariatul un contract de munca pe perioada determinata, pe perioada unei lucrari (=misiuni).
De ce e buna solutia si la orice angajator? Ca sa arate ca stie ca AMT isi poate reduce cheltuielile si in consecinta ca sa negocieze comision mai scazut.
Pentru angajatori leasing-ul de personal devine o modalitate flexibila de satisfacere a necesarului de forta de munca in anumite perioade si de renuntare la salariatii respectivi atunci cand acestia nu mai sunt necesari.
Mai ales ca aspectul de mai sus nu e singurul care aduce solutii...
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<