Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi drepturi pentru romani! Unde pot fi reclamati functionarii care cer copii dupa buletin si dosar cu sina

Noi drepturi pentru romani! Unde pot fi reclamati functionarii care cer copii dupa buletin si dosar cu sina
Legea pentru eliminarea dosarului cu sina a intrat in vigoare din 4 iulie 2023. Prin urmare, functionarii de la ghisee nu mai au voie sa va solicite copii dupa acte oficiale, dosar cu sina ori produse de papetarie. Functionarii care nu se conformeaza pot fi reclamati pe platforma romaniafaradosar.ro.

Romaniafaradosar.ro a fost creata de initiatorii Legii 9/2023 astfel incat orice cetatean care traieste in Romania sa poata sesiza institutia prefectului in cazul in care institutiile publice le solicita copii sau dosarul cu sina.



"4 iulie 2023 este ziua in care trimitem in istorie un simbol puternic al birocratiei excesive care caracterizeaza serviciile publice din Romania. Puternic ancorat in realitatile noastre cotidiene, devenit aproape obiect de patrimoniu national, dosarul cu sina nu va disparea prea usor fara un efort comun, perseverenta si determinare. Romania fara Dosar este o campanie prin care transformam o lege buna intr-un model de bune practici la nivel national. Si nu putem face acest lucru decat impreuna", transmit initiatorii proiectului.

Ministrul Afacerilor Interne, Catalin Predoiu, a declarat ca MAI va monitoriza modul in care actul normativ se aplica.

"Legea nr. 9/2023 (...) prevede un numar de masuri concrete si obligatii clar definite pentru institutiile statului cu scopul de a se apropia de cetatean, de a simplifica procedurile birocratice, de a face pasi spre digitalizarea serviciului public administrativ. (...) Legea a intrat in vigoare pe 4 iulie. Institutiile au la dispozitie 30 de zile pentru a se organiza in acest sens si pot sa va anunt ca, in calitate de ministru al Afacerilor Interne, voi transmite o scrisoare circulara catre toti prefectii pentru a lua masurile, in limitele competentelor legale, de a invita si de a observa modul in care institutiile publice, autoritatile statului aplica aceasta lege. Ea contine drepturi clar definite pentru cetatean si nu este in logica MAI ca aceste drepturi sa fie ignorate. Vom monitoriza, supraveghea modul in care se aplica aceasta lege si tema va fi, daca este necesar, adusa in atentia Guvernului", a informat, recent, Catalin Predoiu.
 

Principalele prevederi din Legea nr.9/2023

  • Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, sunt obligate sa accepte copia in format electronic dupa cartea de identitate, transmisa prin e-mail, asigurand conditiile prevazute de reglementarile legale privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal.
  • Toate institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, au obligatia sa publice o adresa de e-mail pentru primirea in format electronic a copiei dupa cartea de identitate, pe punctul de contact unic electronic si pe pagina proprie de internet.
  • Fiecare institutie publica, organ de specialitate al administratiei publice centrale sau locale, precum si persoana juridica de drept privat care, potrivit legii, a obtinut statut de utilitate publica sau este autorizata sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, sunt obligate sa elimine cerinta de depunere a copiilor legalizate dupa documente la furnizarea serviciilor publice, inlocuindu-le cu certificarea conformitatii cu originalul de catre functionarul competent.
  • In cazul in care persoana se prezinta cu copia legalizata dupa document, in scopul furnizarii serviciului public, institutia publica, organul de specialitate al administratiei publice centrale sau locale ori persoana juridica de drept privat care, potrivit legii, a obtinut statut de utilitate publica sau este autorizata sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, este obligata/obligat sa o accepte.
  • Se interzice institutiilor publice, organelor de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, sa solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, in vederea solutionarii cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de catre alte institutii publice, organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoane juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica.
  • Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, solicita entitatilor care au emis documentele prevazute la alin. (1), in format electronic, copii sau extrase ale acestora, in baza consimtamantului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art. 2 alin. (2) si ale art. 4 aplicandu-se in mod corespunzator.
  • ​Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, in vederea solutionarii cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu sina, precum si niciun alt articol sau obiect de birotica sau papetarie.
  • Institutiile publice, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public, in regim de putere publica, nu pot percepe taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor sau obiectelor prevazute in lege.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Noi drepturi pentru romani! Unde pot fi reclamati functionarii care cer copii dupa buletin si dosar cu sina":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI