Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat in sedinta de azi, 14 noiembrie, sa acorde avizul favorabil, cu cateva amendamente, pentru proiectul de lege privind promovareala Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Principalul amendament adus proiectului de membrii CSM este acordarea posibilitatii de a participat la concursul de promovare si pentru judecatorii de la tribunale si procurorii de la parchetele de pe langa tribunale.
„Pot participa la concursul de promovare judecatorii si procurorii care au indeplinit, cel putin 5 ani, functia de judecator la curtea de apel sau la tribunal, respectiv de procuror la parchetul de pe langa curtea de apel, parchetul de pe langa tribunal orila Parchetulde pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”, se arata in documentul CSM. Textul integral al avizului, aici.
Membrii au ajuns la aceasta decizie dupa ce au deliberat pe baza punctului de vedere intocmit de Directia legislatie, documentare si contencios a CSM, care a analizat proiectul lege pentru modificarea si completarea Legii 302/2004. Acesta a fost depus spre avizarea CSM de Ministerul Justitiei, dupa ce forma aprobata de Camera Deputatilor a fost respinsa de camera decizionala, de Senat, in data de 5 octombrie.
Adrian Toni Neacsu: „Consider ca si cei de la tribunal ar trebui sa poata promova”
In timpul dezbaterii din plenul CSM, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a subliniat importanta avizarii acestui proiect, astfel incat acesta sa fie inclus pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de miercuri, 16 noiembrie.
„Sper ca acest proiect sa fie adoptat cu rapiditate de Parlament. E obligatia lor, nu numai a Ministerului Justitiei si a CSM”, a afirmat Predoiu. Mai mult, ministrul a adaugat ca si presedintele ICCJ, Livia Stanciu, si-a manifestat, printr-o scrisoare, sustinerea fata de aceasta forma a proiectului.
La continutul actualului proiect, membrul CSM Adrian Neacsu, a comentat asupra prevederii care limiteaza posibilitatea de a candida la ICCJ numai magistratilor de la nivelul curtilor de apel. „Sunt pentru avizarea pozitiva a acestui proiect. Categoric reprezinta un progres, insa am un amendament sau observatie, cum vreti sa-i spuneti, cu privire la reducerea promovarii, in sensul ca doar cei de la Curtile de Apel o pot face. Consider ca si cei de la Tribunal, cu o vechime mai mare si experienta suficienta, ar trebui sa poata promova”, a afirmat Neacsu.
Acest punct de vedere a fost sustinut si de judecatorul Mircea Aron. „Cred ca nu este obligatoriu ca un candidat sa parcurga intregul traiect, daca el dovedeste competenta prin concurs. Am avea astfel o baza mai larga de selectie, ceea ce ar duce la cresterea calitatii”, a declarat membrul CSM, judecator la ICCJ.
Pe de alta parte, aceasta viziune nu a fost impartasita de judecatorul Mona Pivniceru „Succesiunea fireasca a carierei unui judecator este parcurgerea tuturor gradelor de jurisdictie din instanta”, a apreciat Pivniceru.
La acest punct, procurorul Bogdan Licu a afirmat ca, in cazul in care se merge pe varinta promovarii la ICCJ a judecatorilor cu grad de tribunal, atunci ar trebui sa se intample acelasi lucru si in cazul procurorilor care vor sa promoveze la Parchetul de pe langa ICCJ.
Şi presedintele CSM, Horatius Dumbrava, si-a exprimat public sustinerea pentru avizarea proiectului, dar cu trei amendamente: oportunitatea reducerii vechimii in magistratura de la 15 la 12 ani, acordarea posibilitatii de a promova inclusiv a magistratilor de la nivelul tribunalelor si reducerea vechimii efective mentionata in proiect, de cinci ani, a judecatorilor de la curtile de apel.