Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, luni dimineata, la RFI, ca, in prezent, aproximativ 1.500 de judecatori si procurori ar fi necesari in sistemul judiciar, iar deblocarea unor posturi s-ar putea realiza in functie de rezultatele economice de pana la sfarsitul anului.
Potrivit ministrului Predoiu, Romania are probleme legate de termene si de durata procedurilor din justitie din mai multe motive, unul dintre ele fiind gradul de incarcare pe judecator, ceea ce ar implica o suplimentare a numarului de magistrati si de grefieri.
"Sper ca, in partea a doua a acestui an, si pe baza unor rezultate economice mai bune (...), care sa ne permita o alta optiune bugetara, sa deblocam aceste posturi si sa venim cu noi judecatori si grefieri in sistem. Este valabil si pentru Ministerul Public. Dupa estimarile pe care le-a avansat recent CSM, vorbim de aproximativ 1.500 de judecatori si procurori care ar fi necesari in sistemul judiciar. Eu cred ca o prima interventie, undeva in limita a 500 - 1.000 de locuri pana la sfarsitul acestui an, ar fi binevenita, la care s-ar adauga si cateva sute de grefieri. Daca am reusi sa obtinem acest lucru pana la sfarsitul anului, putem incepe pregatirea sistemului judiciar in perspectiva implementarii codurilor", a afirmat ministrul Justitiei.
Catalin Predoiu a sustinut ca Romania a inregistrat o serie de progrese de la ultimul raport al Comisiei Europene, dar ca, "in mod inevitabil, constrangerile bugetare de anul trecut si crizele politice si-au pus amprenta pe ritmul acestor reforme".
El a explicat ca bilanturile curtilor de apel la care a participat au aratat ca se fac eforturi si se obtin si rezultate, inclusiv in ceea ce priveste gradul de operativitate si managementul dosarelor.
Predoiu a aratat ca, in cazul anumitor proceduri, termenele nu mai sunt atat de lungi, Romania apropiindu-se din acest punct de vedere de "un termen rezonabil", iar in ceea ce priveste calitatea actului de justitie ministrul a observat o preocupare pentru aplicarea dreptului european si a jurisprudentei CEDO.
Ministrul Justitiei a precizat ca a dorit sa participe la bilanturile curtilor de apel pentru ca, in acest an, trebuie sa se cladeasca "o incredere mai buna intre autoritatea judecatoreasca si cea executiva, care sa se bazeze pe cunoastere reciproca". De asemenea, el a mentionat ca a mers prin tara ca sa prezinte planurile MJ si sa explice anumite decizii, luate in 2009, dar si pe cele care vor fi adoptate in acest an.
Catalin Predoiu a spus ca printre vulnerabilitatile constatate la sedintele de bilant ale curtilor de apel se numara problema resurselor umane si cea a sediilor pe care le au unele instante si care sunt necorespunzatoare pentru un act de justitie de calitate.
Pe termen mediu si lung, Catalin Predoiu crede ca autoritatea executiva si cea legislativa trebuie sa-si asume justitia ca pe o prioritate si sa o mentina ca o prioritate permanenta, "nu in salturi sau cu obiective de etapa".
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
250 Modele Fise de Post
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
"Cred ca implementarea codurilor va fi un succes comun al tuturor celor trei puteri in stat si va duce la schimbarea intregii paradigme din justitia noastra si din societate", a subliniat Predoiu.
De asemenea, ministrul Justitiei a vorbit de noua strategie de reforma in domeniu, care a fost finalizata de MJ, dar pentru care se asteapta raportul intermediar al CE pentru a vedea daca mai sunt recomandari in plus.
"Cred ca este momentul potrivit pentru o astfel de strategie, pentru ca, incepand cu acest an, practic dupa incheierea unor confruntari politice si electorale majore, care au precedat anul 2010, se poate viza o stabilitate politica pe termen mediu si lung, care sa permita elaborarea unui program in justitie cert si care sa nu fie supus unor schimbari repetate", a aratat Predoiu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri