Guvernul Romaniei a aprobat miercuri, 4 mai 2011, proiectul de lege de modificare a Legilor nr. 303/2004 si 304/2004 prin care se opereaza schimbari in procedura de promovare a magistratilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Proiectul a fost elaborat in colaborare cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii si ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, propunand conditii clare si proceduri transparente pentru promovarea magistratilor la Instanta Suprema.
Astfel, potrivit proiectului, promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie este conditionata, pe de o parte, de indeplinirea efectiva, cel putin 5 ani, a functiei de judecator la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe langa curtea de apel ori la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din ultimii 10 ani de exercitare a functiei de judecator sau procuror, impunandu-se, prin urmare, parcurgerea de catre candidat a tuturor treptelor in ierarhia instantelor judecatoresti, iar, pe de alta parte, de indeplinirea conditiei privind vechimea in functia de judecator sau procuror de cel putin 15 de ani (reflectand, astfel, experienta profesionala a candidatului).
In ceea ce priveste procedura de selectie a candidatilor s-a constatat ca, in actuala legislatie, procedura este reglementata de o maniera sumara, motiv pentru care, prin proiect, se propune instituirea unei proceduri cu grad ridicat de obiectivitate si transparenta.
Aceasta cuprinde urmatoarele etape:
- evaluarea si verificarea pregatirii profesionale a candidatilor, efectuate de o comisie formata din 3 judecatori care isi desfasoara activitatea in cadrul sectiei ICCJ pentru care au fost depuse candidaturi si care va emite un raport consultativ ce se supune spre aprobare Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Numirea comisiei se face prin hotarare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
- aprobarea raportului consultativ asupra promovarii de catre Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si emiterea, pe baza acestuia, a unei recomandari motivate cu privire la candidat.
- sustinerea candidaturii in fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
Etapa finala a procedurii de promovare este reprezentata de sustinerea candidaturii in fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Proiectul reglementeaza primar aceasta etapa.
In scopul evaluarii motivatiei si a competentelor umane si sociale ale candidatilor la sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii in care se sustine candidatura participa, cu rol consultativ, si un psiholog desemnat de Plen, care va putea adresa intrebari candidatilor.
Totodata, proiectul reglementeaza, ca element de noutate, intre documentele de care se tine seama in procesul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, opinia majoritara motivata, adoptata prin vot deschis, de judecatorii sau, dupa caz, de procurorii din cadrul sectiei instantei ori parchetului la care isi desfasoara activitatea candidatul.