Agentii imobiliari vor fi obligati sa aiba studii superioare si sa sustina cursuri de formare profesionala de minimum 180 de ore, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.
Propunerea legislativa are ca obiect reglementarea activitatii de intermediere imobiliara, precum si modalitatea de organizare si functionare a profesiei de intermediar imobiliar.
Astfel se urmareste reglementarea exercitarii libere si independente a profesiei de intermediar imobiliar, atat de catre persoane fizice, cat si de catre persoane juridice, conditionat de dobandirea de catre acestea a calitatii de broker imobiliar sau agent imobiliar, dupa caz, in conditiile noii legi.
Un prim aspect esential inclus in obiectul propunerii legislative consta in instituirea principiului obligativitatii exercitarii activitatii profesionale de catre intermediarul imobiliar exclusiv in baza unui
contract cu clientul, incheiat in forma scrisa. Acest aspect este deosebit de important, pentru a se remedia situatiile existente in practica cand serviciile de intermediere imobiliara se furnizeaza adesea in baza unui simplu acord verbal. Principala implicatie a instituirii obligativitatii contractului scris dintre intermediarul imobiliar si client consta in crearea cadrului legal pentru reglementarea drepturilor si obligatiilor partilor, precum si din ratiuni de fiscalizare adecvata a veniturilor realizate din aceste servicii, noteaza initiatorii proiectului legislativ.
Un al doilea aspect esential al legii consta in
conditionarea desfasurarii activitatii de intermediere imobiliara de catre persoane care au dobandit calitatea de intermediar imobiliar, in conditiile legii, care sunt inscrise intr-un Registru Electronic National al Intermediarilor Imobiliari (RENII) si au autorizatie valabila atat la data incheierii contractului cu clientul, cat si pe durata prestarii serviciilor. Aceasta reprezinta o masura de asigurare a calitatii serviciilor oferite si o crestere a standardelor profesionale in domeniu.
Al treilea aspect esential al proiectului se refera la
elaborarea unor norme de conduita specifice aplicabile intermediarilor imobiliari in diferitele relatii in care acestia intra in legatura cu o tranzactie imobiliara intermediata, cu stabilirea unor drepturi si obligatii clare in functie de tipul de relatie existenta intre intermediarul imobiliar si partea (partile) tranzactiei imobiliare.
Conditii pentru dobandirea calitatii de agent imobiliar/ broker imobiliar
Agentul imobiliar trebuie sa detina competente profesionale specifice nivelului de calificare CNC. Conform legislatiei in vigoare, pentru nivelul de calificare CNC 4 cerinta minima de studii presupune absolvirea unei forme de invatamant secundar superior - nivel ISCED 3. Competentele profesionale specifice se dobandesc prin absolvirea unui curs de calificare organizat de catre un furnizor de formare profesionala pentru ocupatia de agent imobiliar, nivel CNC 4, conform standardului ocupational corespunzator aprobat de ANC, cu o durata de cel putin 1.080 ore de formare profesionala initiala, din care cel putin 360 de ore trebuie sa constea in pregatirea teoretica si cel putin 720 de ore intr-o pregatire practica, in acord cu prevederile legale in vigoare privind formarea profesionala a adultilor.
...in Parlament se mai afla un proiect de lege similar. Detalii AICI<<
Brokerul imobiliar trebuie sa detina competente profesionale specifice nivelului de calificare CNC 6. Conform legislatiei in vigoare, pentru nivelul de calificare CNC 6 cerinta minima de studii presupune absolvirea unei forme de invatamant superior licenta sau nivel echivalent - nivel ISCED 6. Competentele profesionale specifice se dobandesc prin absolvirea unul curs de specializare organizat de catre un furnizor de formare profesionala pentru ocupatia de broker Imobiliar, nivel CNC 6, conform standardului ocupational corespunzator aprobat de ANC, cu o durata de cel putin 180 ore de formare profesionala initiala, din care cel putin 60 de ore trebuie sa constea in pregatirea teoretica si cel putin 120 de ore intr-o pregatire practica, in acord cu prevederile legale in vigoare privind formarea profesionala a adultilor.
In cazul agentiei imobiliare, cerintele de competenta/calificare profesionala se verifica in persoana brokerului sau imobiliar.
Alte conditii pentru accesul la exercitarea profesiei de intermediar imobiliar
In vederea accesului la exercitarea profesiei, persoana fizica care a dobandit certificatul de calificare ca agent imobiliar sau certificatul de absolvire a cursului de specializare ca broker imobiliar, dupa caz, trebuie sa sustina si sa promoveze examenul de autorizare, organizat de catre ANCPI.
Totodata, persoana interesata trebuie sa formuleze cerere de inscriere in RENII, in urma careia ANCPI elibereaza autorizatia de exercitare a profesiei, existand astfel cerinta de inregistrare.
O cerinta de acces in profesie consta in lipsa antecedentelor penale, persoana sa nu fi fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni, pentru care nu a intervenit reabilitarea, in cazul agentului imobiliar, brokerului imobiliar si al agentiei imobiliare.
O ultima cerinta de acces pe piata intermedierilor imobiliare se refera la cerinta detinerii unei polite de asigurare de raspundere profesionala, in cazul agentului imobiliar, brokerului imobiliar si agentiei imobiliare. Asigurarea pentru raspundere profesionala trebuie incheiata anual, iar dovada trebuie depusa la ANCPI.
De asemenea, prin proiectul de act normativ se instituie regula potrivit careia, in desfasurarea activitatii lor, intermediarii imobiliari raspund disciplinar, administrativ, civil sau penal, dupa caz. Proiectul nu prevede incriminarea exercitarii fara drept a profesiei de intermediar imobiliar.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei. Ulterior, actul normativ va fi publicat in Monitorul Oficial, Partea I.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<