Deputatul Cezar Florin Preda a introdus un proiect de lege privind introducerea unor masuri pentru cresterea prestigiului educatiei in invatamantul primar, clasele I-IV, si gimnazial.
„Uniforma scolara era un motiv de mandrie pentru elevii scolilor romanesti inainte de 1945 si avea o insemnatate total diferita fata de cea indusa in ultimii 60 de ani. Din aceasta cauza, nu exista reglementari oficiale cu privire la tinuta elevilor.
Dupa caderea comunismului, posibilitatea copiilor si a tinerilor de a alege felul in care se imbraca la scoala a reprezentat o expresie a individualitatii si a unicitatii individului, dar asta numai pentru ca atitudinea ostila fata de uniforma scolara a fost una indusa.
Studiile pedagogice arata ca o tinuta vestimentara unica stimuleaza pozitiv sentimentul de apartenenta la grup. De asemenea, copiii sunt scutiti de stresul de a decide zilnic cu ce sa se imbrace si sunt feriti de tentatia de a veni la scoala purtand o vestimentatie excentrica doar pentru a-i impresiona pe colegi sau pentru a se impune in fata lor.
Degradarea continua a rezultatelor elevilor romani in ultima vreme, precum si pierderea prestigiului scolii romanesti conduc la necesitatea luarii unor masuri pentru restabilirea respectului fata de profesori, colegi, scoala si comunitate.
O tinuta vestimentara unica pentru unitatea de invatamant din care face parte un tanar reprezinta statutul de elev al acestuia si respectul fata de el insusi.
Existenta uniformei scolare elimina orice forma de discriminare intre elevi si determina comportament civilizat.
Prezenta propunere legislativa reglementeaza introducerea si purtarea obligatorie de catre elevii din invatamantul primar, cu exceptia clasei pregatitoare, si gimnazial a unei tinute vestimentare reprezentative in functie de zona, traditie sau profil in vederea cresterii prestigiului educatiei. (...)
Art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant a fost o incercare de a reglementa introducerea unor semne distinctive in unitatile scolare din invatamantul preuniversitar, dar aplicarea unitara a acestuia nu se regaseste in practica, motiv pentru care se impune abrogarea acestuia.”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<