ONG. Venituri din reclama si publicitate. Incarare cheltuieli organizare eveniment
Intrebare: Un ONG infiintat pentru activitati sportive a organizat o competitie sportiva. In acest scop a contactat o firma care a organizat evenimentul si de la cere a primit o factura de prestari servicii. In acelasi timp ONG a afisat la locul concursului bannere si materiale pentru promovarea firmei care a organizat concursul. Astfel, ONG a emis o factura de promovare. Factura primita, de prestari servicii, este o cheltuiala fara scopuri patrimoniale? Factura emisa, de promovare, este in scopuri economice sau fara scop patrimonial? Calculez impozit pe factura de promovare?
Raspuns:
Potrivit art. 15 alin. (2) din Codul fiscal , lit. k organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri: k) veniturile obtinute din reclama si publicitate, realizate de organizatiile nonprofit de utilitate publica, potrivit legilor de organizare si functionare, din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, invatamantului, sportului, sanatatii, precum si de camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si organizatiile patronale.
Norme metodologice de aplicare a art. 15 al.2 lit.k prevad la pct. 7 sunt venituri neimpozabile din reclama si publicitate veniturile obtinute din inchirieri de spatii publicitare pe: cladiri, terenuri, tricouri, carti, reviste, ziare etc. Nu se includ in veniturile descrise anterior veniturile obtinute din prestari de servicii de intermediere in reclama si publicitate.
Avand in vedere prevederile mentionate mai sus, daca sunteti un ONG de utilitate publica aceste venituri sunt neimpozabile, altfel in opinia mea acestea sunt de natura economica si asupra carora trebuie calculat impozit pe profit conform art. 15 alin (3) din Codul fiscal .
Recunoasterea unui ONG ca fiind de utilitate publica se face prin hotarare a Guvernului, este o recunostere care activitate acelui ONG se desfasoara in domenii de interes public general sau al unor colectivitati. Obtinerea statutului de utilitate publica a ONG-urilor este reglementata de OG26/2000 art 38-45.
O alta varianta de finantare a competitiei sportive organizate de ONG poate fi realizata prin sponsorizare conform LG 32/1994, beneficiarul sponsorizarii poate aduce la cunostinta publicului operatiunea respectiva prin promovarea numelui sau a marcii sau a imaginii sponsorului. Conform art 15 alin 2 lit e), aceste venituri din sponsorizare sunt scutite de la plata impozitului pe profit.
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Referitor la factura primita de prestari servicii organizare eveniment, in opinia mea acesta reprezinta o cheltuiela fara scop patrimonial, organizarea evenimentului (competitiei sportive) este o activitate potrivit statutului ONG.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o firma de constructii cu un santier in Ungaria. Un angajat a fost delegat lasantierul din Ungaria pentru doua saptamani. Este legala acordarea diurnei externe pentru delegare, doar in baza deciziei de delegare si a ordinului de deplasare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoare situatie. Avem un salariat care are concediu medical pana in data de 15.11.2024. In data de 06.11.2024 aduce o decizie medicala asupra capacitatii de munca cu urmatoarele date : Deficienta functionala: accentuata, Capacitate de munca: a diminuatacapacitate de autoservire pastrata partial, Se incadreaza in gradul de invaliditate II, Data ivirii invaliditatii 05.11.2024. Am facut incetare in data de 06.11.2024 cu art 56 lit. c , iar decontarea concediului medical...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat a lipsit nemotivat de la locul de munca in perioada 21-23 octombrie. Pentru aceasta in data de 23 octombrie am suspendat contractul cu art 31 alin 3 in Revisal privind absentele nemotivate pentru perioada 21-23 octombrie si am facut incetarea suspendarii cu 24 octombrie, zi in care salariatul a si venit la lucru. Pentru aceasta operatiune am intocmit 2 decizii: - Prima: decizia de suspendare nr. 1 din data de 23 octombrie privind suspendarea contractului in perioada 21-23 octombrie -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<