ONG. Venituri din reclama si publicitate. Incarare cheltuieli organizare eveniment
Intrebare: Un ONG infiintat pentru activitati sportive a organizat o competitie sportiva. In acest scop a contactat o firma care a organizat evenimentul si de la cere a primit o factura de prestari servicii. In acelasi timp ONG a afisat la locul concursului bannere si materiale pentru promovarea firmei care a organizat concursul. Astfel, ONG a emis o factura de promovare. Factura primita, de prestari servicii, este o cheltuiala fara scopuri patrimoniale? Factura emisa, de promovare, este in scopuri economice sau fara scop patrimonial? Calculez impozit pe factura de promovare?
Raspuns:
Potrivit art. 15 alin. (2) din Codul fiscal , lit. k organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri: k) veniturile obtinute din reclama si publicitate, realizate de organizatiile nonprofit de utilitate publica, potrivit legilor de organizare si functionare, din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, invatamantului, sportului, sanatatii, precum si de camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si organizatiile patronale.
Norme metodologice de aplicare a art. 15 al.2 lit.k prevad la pct. 7 sunt venituri neimpozabile din reclama si publicitate veniturile obtinute din inchirieri de spatii publicitare pe: cladiri, terenuri, tricouri, carti, reviste, ziare etc. Nu se includ in veniturile descrise anterior veniturile obtinute din prestari de servicii de intermediere in reclama si publicitate.
Avand in vedere prevederile mentionate mai sus, daca sunteti un ONG de utilitate publica aceste venituri sunt neimpozabile, altfel in opinia mea acestea sunt de natura economica si asupra carora trebuie calculat impozit pe profit conform art. 15 alin (3) din Codul fiscal .
Recunoasterea unui ONG ca fiind de utilitate publica se face prin hotarare a Guvernului, este o recunostere care activitate acelui ONG se desfasoara in domenii de interes public general sau al unor colectivitati. Obtinerea statutului de utilitate publica a ONG-urilor este reglementata de OG26/2000 art 38-45.
O alta varianta de finantare a competitiei sportive organizate de ONG poate fi realizata prin sponsorizare conform LG 32/1994, beneficiarul sponsorizarii poate aduce la cunostinta publicului operatiunea respectiva prin promovarea numelui sau a marcii sau a imaginii sponsorului. Conform art 15 alin 2 lit e), aceste venituri din sponsorizare sunt scutite de la plata impozitului pe profit.
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Noutatile PortalContabilitate.ro! ...clic aici
Referitor la factura primita de prestari servicii organizare eveniment, in opinia mea acesta reprezinta o cheltuiela fara scop patrimonial, organizarea evenimentului (competitiei sportive) este o activitate potrivit statutului ONG.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<