Codul aerian al Romaniei - Capitolul VII - Operatiuni aeriene civile
SECTIUNEA 1
Generalitati
Art. 48. - Operatiunile aeriene civile se clasifica astfel:
a) operatiuni de transport aerian comercial;
b) operatiuni de aviatie generala;
c) zboruri scoala;
d) operatiuni de lucru aerian.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
SECTIUNEA a 2-a
Operatiuni de transport aerian comercial
Art. 49. - Operatiunile de transport aerian comercial sunt operatiunile aeriene comerciale care constau in efectuarea transportului de pasageri, bagaje, marfuri si/sau posta, prin curse regulate sau neregulate, pe baza de contract de transport incheiat intre transportatorul aerian si beneficiarul transportului. Transporturile aeriene comerciale executate in spatiul aerian national sunt supuse Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, reglementarilor europene si tratatelor internationale la care Romania este parte.
Art. 50. - (1) Transportatorul aerian raspunde pentru orice prejudiciu produs prin decesul sau vatamarea sanatatii pasagerilor ori avarierea sau pierderea bagajelor, a marfii si/sau a postei transportate.
(2) Regimul raspunderii transportatorului aerian este reglementat in conformitate cu prevederile dreptului comun, in masura in care nu s-a stabilit altfel prin reglementari europene sau prin tratatele internationale la care Romania este parte.
Art. 51 - Transporturile aeriene comerciale efectuate prin curse regulate sunt transporturile aeriene executate dupa orare publicate si rute prestabilite, destinate sa asigure legatura intre doua sau mai multe aeroporturi si in care capacitatea comerciala disponibila este pusa la dispozitie publicului contra cost.
Art. 52. - (1) Transporturile aeriene comerciale, altele decat cele prevazute la art. 51, se efectueaza prin curse neregulate.
(2) Transporturile aeriene comerciale prin curse neregulate includ si zborurile care nu implica transportul pasagerilor intre aerodromuri diferite, efectuate contra cost sau in schimbul altor compensatii, cu unul sau mai multi pasageri la bord.
Art. 53. - (1) Transportatorii aerieni romani pot efectua transporturi aeriene comerciale pe rute interne sau internationale, prin curse regulate sau neregulate, numai in conditiile detinerii unui certificat de operator aerian in termen de valabilitate si a unei licente de operare eliberata de Ministerul Transporturilor in conformitate cu prevederile reglementarilor europene si cu cele nationale specifice.
(2) Exceptii de la prevederile alin. (1) se pot stabili prin reglementari nationale specifice emise de Ministerul Transporturilor sau prin reglementari europene.
(3) Transportatorii aerieni straini pot efectua transporturi aeriene comerciale spre/dinspre Romania sau in interiorul Romaniei, in conformitate cu prevederile reglementarilor europene si ale tratatelor internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, in baza drepturilor de trafic acordate deMinisterul Transporturilor, in conditiile legii.
Art. 54. - Aeronavele, precum si persoanele si bunurile de la bordul acestora, care inainte de/dupa operarea pe o ruta internationala au fost/urmeaza sa fie utilizate in operarea cu drepturi de trafic pe rute interne, se supun controlului vamal si de frontiera la intrarea in/iesirea din Romania.
SECTIUNEA a 3-a
Operatiuni de aviatie generala si lucru aerian. Zboruri scoala.
Art. 55. - (1) Operatiunile de aviatie generala sunt operatiuni aeriene necomerciale si cuprind:
a) transporturile aeriene in interespropriu;
b) zborurile in interespropriu;
c) zborurileparticulare.
(2) Transporturile aeriene in interes propriu reprezinta operatiunile de aviatie generala executate de o persoana juridica, fara perceperea unui tarif sau a echivalentului acestuia in bunuri ori servicii, utilizandu-se aeronave civile proprii sau inchiriate, care constituie accesoriul unei alte activitati economice executate de persoana respectiva, beneficiarul transportului.
(3) Zborurile in interes propriu reprezinta operatiunile de aviatie generala, altele decat transporturile aeriene in interes propriu, efectuate de persoane fizice sau juridice, cu aeronave civile proprii sau inchiriate, pentru si in sustinerea nevoilor activitatilor proprii, fara perceperea unui tarif sau a echivalentului acestuia in bunuri ori servicii. Zborurile in interes propriu includ si zborurile efectuate exclusiv in scop sportiv.
(4) Zborurile particulare reprezinta operatiunile de aviatie generala efectuate de detinatorii de aeronave civile, persoane fizice, exclusiv in scop necomercial.
(5) Operatiunile de aviatie generala se efectueaza cu respectarea reglementarilor nationale si/sau europene specifice.
Art. 56. – (1) Operatiunile de lucru aerian sunt operatiunile aeriene comerciale specializate efectuate pentru constructii, agricultura, protectia mediului, fotografiere, supraveghere, observare si patrulare, publicitate, cercetare stiintifica, precum si in alte scopuri, de catre operatori de aeronave civile care indeplinesc cerintele prevazute in reglementari nationale si/sau europene specifice.
(2) Operatiunile de lucru aerian in spatiul aerian national pot fi efectuate si de catre operatori de aeronave din alte state numai in conditiile stabilite prin reglementari specifice nationale sau, dupa caz, europene.
Art. 57. - Zborurile scoala sunt zboruri efectuate pentru derularea cursurilor de pregatire practica in zbor, in cadrul organizatiilor de pregatire certificate sau de catre persoane fizice certificate ca instructor, cu respectarea reglementarile nationale si/sau europene specifice, pe baze comerciale sau necomerciale.
Art. 58. - Regimul raspunderii operatorilor de aeronave care efectueaza operatiuni de aviatie generala, operatiuni de lucru aerian sau zboruri scoala in spatiul aerian national este reglementat in conformitate cu prevederile dreptului comun, in masura in care nu s-a stabilit altfel prin reglementari europene sau printr-un tratat international la care Romania este parte.
REVINO LA CUPRINSUL CODULUI AERIAN AL ROMANIEI DAND CLICK AICI!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri