Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Capitolul VIII - Contractarea si facturarea serviciilor de utilitati publice in condominii - Legea asociatiilor de proprietari nr. 196/2018

Capitolul VIII - Contractarea si facturarea serviciilor de utilitati publice in condominii - Legea asociatiilor de proprietari nr. 196/2018
Legea asociatiilor de proprietari nr. 196/2018 actualizata 2023 - Capitolul VIII - Contractarea si facturarea serviciilor de utilitati publice in condominii
 

Capitolul VIII - Contractarea si facturarea serviciilor de utilitati publice in condominii

Sectiunea 1 Contractarea si facturarea serviciilor de utilitati publice in condominii
Articolul 94
(1) Raporturile dintre furnizorii serviciilor de utilitati publice si asociatiile de proprietari - in calitate de consumatori colectivi sau proprietari - in calitate de consumatori individuali, dupa caz, se stabilesc la nivelul bransamentului, respectiv al racordului, in punctul de delimitare/separare a instalatiilor intre reteaua publica de distributie a utilitatilor si reteaua interioara a utilizatorului, respectiv a utilizatorului colectiv sau a consumatorului individual, dupa caz.
(2) Calitatea de utilizator, titular al contractului de furnizare/prestare servicii de utilitati publice, revine:
a) asociatiei de proprietari, in cazul in care instalatiile aflate in proprietatea sau administrarea furnizorului se branseaza/ racordeaza la instalatiile comune interioare ale condominiului aflate in proprietatea comuna a tuturor proprietarilor;
b) proprietarului, in cazul in care instalatiile aflate in proprietatea sau administrarea furnizorului se branseaza/ racordeaza direct la instalatiile interioare individuale ale apartamentului sau spatiului cu alta destinatie decat cea de locuinta ce apartin proprietatii individuale.

Articolul 95


In imobilele de tip condominiu, facturarea serviciilor de utilitati publice se face de catre furnizor cu respectarea dispozitiilor prezentei legi, intr-unul dintre urmatoarele doua moduri:
a) facturarea in comun la nivel de asociatie de proprietari, reprezentand contravaloarea serviciului furnizat/prestat pentru intreg imobilul care se repartizeaza tuturor proprietarilor din condominiu, in conformitate cu regulile de repartizare stabilite prin prezenta lege si/sau prin legislatia specifica serviciului de utilitate publica respectiv;
b) facturarea individuala la nivel de proprietar, reprezentand contravaloarea serviciului furnizat/prestat pentru fiecare unitate de proprietate imobiliara din condominiu.

Articolul 96
(1) Facturarea individuala la nivel de proprietar in cadrul condominiilor se face in baza:
a) conventiilor de facturare individuala, anexe la contractul de furnizare/prestare incheiat cu asociatia de proprietari; sau
b) contractului individual de furnizare/prestare a serviciilor incheiat cu fiecare proprietar.
(2) Facturarea individuala este permisa numai daca determinarea consumului se realizeaza prin intermediul contoarelor supuse controlului metrologic legal, prevazute la bransamentele condominiului in situatia prevazuta la art. 95 lit. a) ori la bransamentele proprietatii individuale in situatia prevazuta la art. 95 lit. b).
(3) Pentru serviciul public de alimentare cu apa si de canalizare se pot incheia contracte individuale de furnizare/prestare intre furnizor si proprietari fara a fi necesara executarea racordurilor proprii individuale pentru evacuarea apelor uzate si pluviale de la fiecare proprietate individuala, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) exista bransamente proprii individuale de alimentare cu apa realizate intre reteaua publica si reteaua interioara a fiecarei proprietati individuale, dotate cu aparate de masura legale pentru determinarea consumurilor la nivel de proprietate individuala;
b) furnizarea serviciului de alimentare cu apa, precum si prestarea serviciului de canalizare se fac de catre acelasi operator;
c) toti proprietarii din condominiu au fost de acord, in scris, cu introducerea in contractul individual de furnizare/prestare incheiat in nume propriu a clauzei de sistare/intrerupere a serviciului de alimentare cu apa in caz de neplata a contravalorii serviciului de canalizare;
d) solutia tehnica de realizare a bransamentelor proprii de alimentare cu apa, precum si tipul de contoare achizitionate/montate de catre proprietari au fost avizate de catre furnizor.
(4) Pentru serviciul public de alimentare cu energie termica, contractele individuale de furnizare intre furnizor si proprietari pot fi incheiate numai daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) exista bransamente proprii individuale de alimentare cu energie termica realizate intre reteaua publica si reteaua interioara a fiecarei proprietati individuale, dotate cu aparate de masura legale pentru determinarea consumurilor la nivel de proprietate individuala;
b) toti proprietarii din condominiu incheie contracte individuale de facturare;
c) solutia tehnica de realizare a bransamentelor proprii de alimentare cu energie termica si tipul de contoare achizitionate/montate de catre proprietar au fost avizate de catre furnizor;
d) citirea contoarelor individuale si defalcarea consumurilor individuale si comune din condominiu se realizeaza de catre o societate specializata, avizata de autoritatea de reglementare competenta, cheltuielile cu citirea contoarelor fiind suportate de catre asociatia de proprietari.
(5) Operatorii economici care furnizeaza/presteaza servicii de utilitati publice catre consumatorii alimentati/racordati printr-un bransament/racord comun au obligatia sa asigure aceste servicii numai daca la nivel de condominiu exista o asociatie de proprietari constituita in conditiile legii care sa aiba calitatea de utilizator, titular de contract, sau daca in termen de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se constituie asociatii de proprietari conform legii.
(6) Contractele de furnizare/prestare servicii de utilitati publice in care asociatia de proprietari este titular de contract se incheie pentru toti consumatorii din condominiu, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu sunt semnatari ai acordului de asociere si nu au calitatea de membri ai asociatiei de proprietari.
(7) Niciun proprietar nu poate sa lezeze dreptul altui proprietar de a beneficia de facturarea individuala si sa afecteze furnizarea/prestarea serviciului pentru intreg condominiul ca urmare a neachitarii cotelor de contributie ce ii revin la cheltuielile asociatiei de proprietari.

Articolul 97
(1) In situatia in care asociatia de proprietari este titulara contractului de furnizare/prestare servicii de utilitati publice, in vederea facturarii individuale, contractul de furnizare/prestare servicii de utilitati publice este insotit de conventii de facturare individuala anexe la acesta. Conventiile de facturare individuala se incheie in conditiile stabilite in legislatia specifica aplicabila fiecarui serviciu de utilitati publice.
(2) Furnizorul serviciilor de utilitati publice incheie conventii de facturare individuala pentru fiecare unitate de proprietate imobiliara din condominiu, in conformitate cu legislatia in vigoare.
(3) In baza conventiilor de facturare individuala, furnizorii emit facturi individuale catre toti proprietarii din condominiu care includ atat contravaloarea consumului repartizat proprietatii individuale, cat si contravaloarea cotei-parti ce le revine din consumul comun.
(4) Conventiile individuale de facturare a serviciului public de alimentare cu apa si cu energie termica incheiate intre furnizor si proprietarii din condominii in calitate de consumatori individuali, anexate la contractul de furnizare/prestare incheiat la nivelul asociatiei, se incheie in una dintre urmatoarele conditii:
a) la propunerea furnizorului serviciilor de utilitati publice, cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
b) la solicitarea asociatiei de proprietari, in urma hotararii adunarii generale cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu.
(5) In situatiile prevazute la alin. (4) lit. b) furnizorii serviciilor de utilitati publice sunt obligati sa dea curs solicitarii asociatiei de proprietari, iar proprietarii suporta toate costurile suplimentare generate de facturarea individuala a respectivului serviciu. Costurile suplimentare se includ in facturile lunare individuale.
(6) In functie de modul de facturare practicat in condominiu, fiecare proprietar are obligatia sa plateasca asociatiei de proprietari, respectiv furnizorului serviciilor de utilitati publice, contravaloarea serviciilor aferente unitatii de proprietate imobiliara.
(7) In baza contractelor individuale de furnizare/prestare servicii de utilitati publice sau in baza conventiilor individuale de facturare, anexe la contractul de furnizare/prestare incheiat la nivelul asociatiei, pentru recuperarea debitelor, furnizorii pot actiona direct impotriva proprietarilor restantieri.

Articolul 98
(1) Furnizorul serviciilor de utilitati publice are dreptul de a actiona in instanta proprietarul care se face vinovat de neplata facturilor individuale emise in baza contractelor individuale sau a conventiilor individuale, dupa caz, mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afisarea listei, cu notificarea proprietarului restant cu cel putin 7 zile inainte de demararea procedurii de actiune in instanta.
(2) Sentinta data in favoarea furnizorului serviciilor de utilitati publice, pentru sumele datorate, poate fi pusa in executare pentru acoperirea datoriilor la zi prin orice modalitate permisa de Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile ulterioare.

Articolul 99
(1) Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile si obligatiile cu privire la serviciul furnizat apartin, pe de o parte, furnizorului si, de cealalta parte, proprietarului.
(2) In cazul contractelor incheiate intre furnizorii serviciilor de utilitati publice si asociatia de proprietari, in lipsa conventiilor individuale de facturare, asociatia de proprietari repartizeaza facturile catre proprietari prin lista de plata lunara, incaseaza si achita sumele reprezentand contravaloarea consumului facturat si instiinteaza furnizorul cu privire la debitori.
(3) In cazul facturarii individuale la nivel de proprietar, conform art. 95 lit. b), furnizarea serviciilor de utilitati publice la nivelul intregului condominiu nu poate fi intrerupta/sistata temporar pentru neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de catre unul sau mai multi proprietari. Furnizarea serviciilor comunitare de utilitati publice poate fi intrerupta/sistata temporar numai proprietarilor restantieri, pana la achitarea facturilor/sumelor restante, in baza contractului de furnizare/ prestare incheiat la nivel individual, respectiv a conventiei individuale de facturare incheiata intre furnizor si proprietarii din condominii in calitate de consumatori individuali, anexate la contractul de furnizare/prestare incheiat la nivelul asociatiei.
(4) In cazul facturarii individuale la nivel de proprietar, conform art. 95 lit. b), proprietatile individuale din condominii pot fi deconectate/debransate de la serviciile de utilitati publice la cerere, in baza solicitarii in scris a proprietarilor acestora si cu respectarea prevederilor legale in vigoare, sau in caz de neplata a sumelor datorate, in baza contractelor individuale sau a conventiilor individuale de facturare anexate la contractul de furnizare/prestare incheiat la nivelul asociatiei, dupa caz.
(5) In cazul serviciilor de utilitati publice care se factureaza individual este interzisa sistarea, limitarea sau intreruperea furnizarii/prestarii serviciului la nivel de condominiu, pentru neplata facturilor de catre unul sau mai multi proprietari.
(6) Condominiile pot fi deconectate/debransate de la serviciile de utilitati publice numai la cererea asociatiei de proprietari, in baza solicitarii in scris a tuturor proprietarilor din condominiu si cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
(7) Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile de utilitati publice facturate individual la nivel de proprietar, furnizorul serviciului actioneaza strict impotriva proprietarilor restantieri, in baza contractului de furnizare/prestare individual sau, dupa caz, a conventiei individuale anexate la contractul de furnizare/prestare incheiat la nivelul asociatiei.

Sectiunea a 2-a Contractarea si facturarea serviciilor de utilitati publice in ansamblurile rezidentiale
Articolul 100
(1) Proprietarii/Dezvoltatorii ansamblurilor rezidentiale au obligatia sa asigure furnizarea/prestarea serviciilor de utilitati publice catre toti utilizatorii din ansamblul rezidential in baza contractelor de furnizare/prestare intocmite cu respectarea clauzelor din contractele-cadru elaborate de catre autoritatea de reglementare competenta.
(2) In ansamblurile rezidentiale calitatea de utilizator, titular al contractului de furnizare/prestare servicii de utilitati publice, revine:
a) asociatiei de proprietari constituita la nivelul intregului ansamblu rezidential, in cazul in care instalatiile aflate in proprietatea sau administrarea furnizorului se branseaza/ racordeaza la instalatiile comune interioare ale ansamblului rezidential aflate in proprietatea comuna a tuturor proprietarilor din ansamblul rezidential;
b) proprietarului/dezvoltatorului ansamblului rezidential, in cazul in care instalatiile aflate in proprietatea sau administrarea furnizorului se branseaza/racordeaza la instalatiile aflate in proprietatea proprietarului/dezvoltatorului ansamblului rezidential;
c) asociatiei de proprietari constituita la nivelul unui condominiu de tip bloc, in cazul in care instalatiile aflate in proprietatea sau administrarea furnizorului se branseaza/ racordeaza la instalatiile comune interioare ale condominiului de tip bloc aflate in proprietatea comuna a tuturor proprietarilor din acel condominiu de tip bloc;
d) proprietarului, in cazul in care instalatiile aflate in proprietatea sau administrarea furnizorului se branseaza/ racordeaza direct la instalatiile interioare ce apartin proprietatii individuale.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2) lit. a) si b), asociatia de proprietari constituita la nivelul ansamblului rezidential, respectiv proprietarul/dezvoltatorul ansamblului rezidential preda autoritatii administratiei publice locale, in termen de 6 luni de la finalizarea lucrarilor de constructii, cu titlu gratuit, retelele comune si terenul aferent pana la bransamentele imobilelor din ansamblul rezidential, in vederea preluarii in administrare si exploatare a acestor retele de catre furnizorul care asigura aceste servicii in unitatea administrativ-teritoriala respectiva. In cazul asociatilor de proprietari constituite la nivelul ansamblurilor rezidentiale, decizia de predare in administrare se face cu acordul scris al tuturor proprietarilor.
(4) In cazul ansamblurilor rezidentiale finalizate la data intrarii in vigoare a prezentei legi, proprietarul/dezvoltatorul ansamblului rezidential preda autoritatii administratiei publice locale, in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, cu titlu gratuit, retelele comune si terenul aferent pana la bransamentele imobilelor din ansamblul rezidential, in vederea preluarii in administrare si exploatare a acestor retele de catre furnizorul care asigura aceste servicii in unitatea administrativ-teritoriala respectiva.
(5) In situatia prevazuta la alin. (2) lit. b), proprietarul/ dezvoltatorul ansamblului rezidential are obligatia sa asigure furnizarea/prestarea serviciilor de utilitati publice catre toti utilizatorii din ansamblul rezidential in baza contractelor de furnizare/prestare intocmite cu respectarea clauzelor din contractele-cadru elaborate de catre autoritatea de reglementare competenta.

Articolul 101
(1) Preturile si tarifele practicate pentru furnizarea serviciilor de utilitati publice de catre proprietarii/ dezvoltatorii ansamblurilor rezidentiale se aproba de catre autoritatea de reglementare competenta. Acestia au obligatia sa tina evidenta contabila separata pentru fiecare serviciu de utilitate publica furnizat/prestat.
(2) Proprietarii/Dezvoltatorii ansamblurilor rezidentiale au obligatia sa monteze la bransamentele imobilelor contoare de masurare-inregistrare a consumurilor, conform legislatiei in vigoare. Determinarea consumurilor care se factureaza se face numai prin metoda directa in baza indicatiilor contoarelor montate la bransamentul fiecarui imobil din ansamblul rezidential.
(3) Proprietarii/Dezvoltatorii ansamblurilor rezidentiale care asigura furnizarea serviciilor de utilitati publice prin retele private au aceleasi drepturi si obligatii ca si operatorii care furnizeaza/ presteaza servicii de utilitati publice prin intermediul retelelor publice, fiindu-le aplicabile sanctiunile din Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si din legislatia specifica serviciului furnizat/prestat.

>>REVINO LA CUPRINSUL LEGII ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI nr. 196/2018 actualizata 2023!<<


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Capitolul VIII - Contractarea si facturarea serviciilor de utilitati publice in condominii - Legea asociatiilor de proprietari nr. 196/2018":
Rating:

Nota: 4.37 din 5 din 23 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016