UDMR transmite ca retragerea Ordinului Steaua Romaniei lui Laszlo Tokes este o "imensa nedreptate", chiar daca "activitatea sa politica ridica multe semne de intrebare".
"Europarlamentarii UDMR considera ca Romania trebuie sa-si infrunte trecutul, descoperind adevarul despre Revolutia din 1989", transmite formatiunea printr-un comunicat de presa.
Adevarul despre evenimentele din decembrie 1989 trebuie facut cunoscut, este nevoie de infruntarea curajoasa a trecutului, trebuie desavarsite obiectivele stabilite in urma cu 30 de ani la Timisoara si trebuie reluat procesul de retrocedare a bunurilor confiscate abuziv de regimul comunist - este declaratia comuna a europarlamentarilor UDMR, sustinuta la Strasbourg, in cadrul dezbaterii Rezolutiei care comemoreaza 30 de ani de la Revolutia din 1989.
Europarlamentarul UDMR, Vincze Lorant a reiterat in interventia sa faptul ca, acum 30 de ani, flacara revolutiei a fost aprinsa la Timisoara de preotul reformat maghiar, Tokes Laszlo, fost membru al Parlamentului European. "Indarjirea sa de a denunta public incalcarile drepturilor omului, dar si curajul sau de a se opune planului de sistematizare a satelor au aprins scanteia revolutiei. Desi activitatea sa politica ulterioara ridica multe semne de intrebare, retragerea Ordinului Steaua Romaniei - distinctie acordata pentru recunoasterea meritelor domnului Tokes - este o imensa nedreptate", a subliniat eurodeputatul UDMR, aratand ca nicio autoritate vremelnica nu-i poate lua lui Tokes Laszlo statutul de simbol al Revolutiei, ori sa-i diminueze recunostinta colectiva.
"La Strasbourg, cat si la Bucuresti, UDMR declara cu hotarare ca trebuie sa desavarsim schimbarea pornita acum 30 de ani. Iar pentru aceasta avem nevoie ca societatea sa cunoasca adevarul despre evenimentele din decembrie 1989, iar justitia sa-i gaseasca pe cei vinovati de crimele din acele zile", a declarat, la randul sau, europarlamentarul Iuliu Winkler in interventia sa.
Vincze Lorant a subliniat totodata ca au ramas inca multe de facut, multe aspecte de clarificat in dosarul Revolutiei de la 1989. "Este extrem de trist ca niciun roman - cu exceptia sotilor Ceausescu - nu a fost gasit vinovat de sustinerea terorii comuniste. Din pacate, legislativul roman nu a adoptat o lege a lustratiei, fostii colaboratori se afla printre noi. Intr-un mod abuziv, retrocedarea bunurilor confiscate de regimul comunist treneaza de foarte multi ani", a adaugat europarlamentarul UDMR.
Vezi cate si ce fel de decoratii poate acorda presedintele Romaniei dand click AICI!
Decoratia i-a fost retrasa in 2016 printr-un decret semnat de Klaus Iohannis. "Cel care acorda o distinctie vrea sa rasplateasca pe cel distins, sa rasplateasca un merit, cel care primeste si accepta aceasta distinctie trebuie sa recunoasca Romania si Constitutia Romaniei, sa aprecieze valorile care stau la baza Constitutiei Romaniei. Avand in vedere toate acestea, am decis sa retrag Ordinul 'Steaua Romaniei' dlui Laszlo Tokes", spunea Klaus Iohannis.
Seful statului a cantarit decizia pe care a luat-o ia in aceasta privinta timp de 3 ani, intrucat pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" a decis retragerea distinctiei acordate lui Laszlo Tokes si seful statului a semnat decretul trei ani mai tarziu.
Principalul motiv a fost ca, in data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara Balvanyos, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud". Laszlo Tokes a atacat decizia in instanta, dar a pierdut atat la Curtea de Apel Bucuresti, cat si la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Tokes a atacat acest decret la Curtea de Apel Bucuresti, insa i-a fost respinsa cererea ca fiind neintemeiata.
In 2018, acesta s-a adresat cu aceeasi cerere si la ICCJ. Pana acum, insa, n-a fost discutata cererea acestuia.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE