Conform unui proiect de OUG adoptat de Guvernul Orban in sedinta de peste opt ore de marti noapte, cei care arunca gunoi in cantitati mari in parcarile drumurilor publice vor risca amenzi de pana la 6000 de lei.
"Avand in vedere faptul ca in prezent, pe drumurile publice s-a constatat un fenomen din ce in ce mai des intalnit, respectiv aruncarea si depozitarea gunoaielor in zona de siguranta a drumurilor si podurilor si/sau aruncarea si depozitarea gunoaielor in locurile de parcare, oprire si stationare altele decat cele provenite din oprirea / stationarea participantilor la trafic in locurile de parcare, oprire si stationare, prin prezentul proiect de act normativ, in scopul preintampinarii cat si a stoparii acestui fenomen, se urmareste instituirea interdictiei faptelor mai sus mentionate", se arata in nota de fundamentare.
Practic, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a actului mentionat, persoanele fizice si juridice vor fi pasibile de amenzi de pana la 6000 de lei pentru aruncarea sau/si depozitarea de cantitati mari de gunoi in spatiile special amenajate in acest sens din parcarile drumurilor publice sau zonelor de siguranta ale drumurilor si podurilor.
Pe scurt, daca o persoana intentioneaza sa scape de multe deseuri intr-un loc public amenajat sau nu in acest sens, va putea fi amendata cu pana la 6000 de lei. Acest lucru este valabil si in cazul probelor video, nu doar atunci cand exista autoritati prezente la fata locului.
Atentie! Nu este vorba aici despre gunoiul normal (sticle/servetele) care se aduna intr-o masina in timpul unei excursii sau al unui drum lung. Persoanele fizice nu pot fi pedepsite pentru ca isi depoziteaza corect resturile. Guvernul are in vedere persoanele care abuzeaza de aceste spatii prin depozitarea de saci sau cutii cu sute de kilograme de deseuri.
Amenda pentru aruncarea gunoiului pe drumurile publice pleaca de la 2000 lei si ajunge pana la 6000 de lei.
Sanctiunea este introdusa prin modificarea art. 43 din OG nr. 43/1997, unde se introduc doua noi litere, k) si l), dupa cum urmeaza:
"Art. 43
Pe drumurile publice sunt interzise:
...
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri