Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pensionarii nu mai dau inapoi banii incasati in plus la pensie. Legea merge la promulgare

Pensionarii nu mai dau inapoi banii incasati in plus la pensie. Legea merge la promulgare
Pensionarii care au primit mai multi bani la pensie, indemnizatie sociala sau indemnizatie pentru insotitor nu vor mai fi obligati sa restituie sumele incasate necuvenit, potrivit unui proiect de lege adoptat in Camera Deputatilor, for decizional.

Proiectul de lege, care a fost adoptat si de Senat, va merge acum la promulgare la Presedintele Romaniei.

Prin urmare, cei care au primit bani in plus la recalcularea pensiei din cauza unor greseli de calcul nu vor fi obligati să ii returneze, dupa ce plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege potrivit caruia nu se recupereaza sumele incasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor.
 
  • Descopera ghidul practic "Noua lege a pensiilor" - informatii complete despre modificarile din 2024! Afla totul despre tipuri de pensii, calcul, acte necesare si cumulul cu salariul. Clarifica orice neclaritate legata de pensionare.

Proiectul de lege vizeaza asigurarea unei forme de protectie a pensionarilor, indiferent de categoria de pensie de care acestia beneficiaza, in situatia emiterii unor decizii de recuperare a sumelor platite necuvenit, precum si sub conditia neretinerii culpei beneficiarilor in raport cu modul de generare a debitului.

"Prin derogare de la prevederile Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina beneficiarilor sistemului public de pensii, reprezentand sume incasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor, nu se recupereaza", prevede initiativa legislativa.

Scutirea de la plata se aplica indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatarii existentei debitelor.

Trebuie subliniat ca debitele care au drept cauza culpa debitorului, cum ar fi folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei, nerespectarea obligatiilor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, dupa caz, cu venituri din activitati independente, NU fac obiectul scutirii de la plata.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 22 Octombrie 2024
Votati articolul "Pensionarii nu mai dau inapoi banii incasati in plus la pensie. Legea merge la promulgare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI