Se retine faptul ca, desi prevederea privind recuperarea pierderilor fiscale declarate de societatile aflate in reorganizare se aplica incepand cu data de 1 octombrie 2012, se afla in aceasta situatie numai acele cazuri in care inscrierea la registrul comertului are loc dupa data de 1 octombrie 2012.
De exemplu, in cazul unei fuziuni prin absorbtie incepute in luna februarie 2012 si inregistrate la registrul comertului in luna septembrie 2012, pierderea fiscala declarata de societatea absorbita anterior acestei luni nu poate fi recuperata de societatea absorbanta In cazul unei fuziuni prin absorbtie in care ambele societati au inregistrat pierdere fiscala, societatea absorbanta trebuie sa isi inscrie in registrul de evidenta fiscala pierderea fiscala proprie si pierderea fiscala a societatii absorbite, evidentiata distinct pe perioadele de recuperare viitoare.
Daca operatiunea de divizare produce efecte in cursul unei luni din trimestru (de exemplu in luna august 2013), societatea din care se desprinde o parte din patrimoniu, are obligatia sa calculeze pierderea fiscala pentru acea fractiune de trimestru.
Referitor la tratamentul recuperarii pierderilor fiscale, la art. 271 au fost introduse doua prevederi noi si anume:
* in cazul in care are loc o operatiune de fuziune, divizare, divizare partiala, transferuri de active si schimburi de actiuni in care sunt implicate societati din doua sau mai multe state membre, daca societatea cedenta inregistreaza pierdere fiscala, aceasta se recupereaza de catre sediul permanent al societatii beneficiare situat in Romania,
* in cazul in care are loc transferul sediului social al unei societati europene din Romania in alt stat membru, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.157/2001 al Consiliului din 8 octombrie 2001 privind statutul societatii europene (SE), in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.435/2003 al Consiliului din 22 iulie 2003 privind statutul societatii cooperative europene (SCE) si o societate europeana sau o societate cooperativa europeana inregistreaza pierdere fiscala, aceasta se recupereaza de catre sediul permanent al societatii europene ori al societatii cooperative europene situat in Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<