Se poate? Este legal? Discutam despre un posibil litigiu de munca deschis de angajatul care cere majorarea salariului in situatia in care a fost timp de 1 an in concediu medical.
Dar daca a intrat in concediu de maternitate, ii mai putem majora salariul?
De la bun inceput va amintim faptul ca orice contract individual de munca se suspenda de drept in situatia concediului de maternitate (art. 50 lit. a) din Codul muncii sau a concediului pentru incapacitate temporara de munca (art. 50 lit. b) din Codul muncii
republicat).
In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Atentie mare la faptul ca in perioada in care contractul de munca este suspendat pentru concediu pentru incapacitate temporara de munca sau concediu de maternitate, toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca se suspenda, neputandu-se efectua modificari ale contractului cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Salariul se poate majora atunci cand inceteaza suspendarea contractelor. Asadar, cand salariatul revine din concediul medical sau cand este epuizat concediu de maternitate, in cazul in care salariata nu intra direct in concediu de crestere a copilului.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<