Ministerul Muncii a decis ca stimulentul de insertie va fi majorat la 1.500 de lei fata de 650 de lei cat este in prezent.
Parintele aflat in concediu de crestere copil (CCC) care decide ca vrea sa se reintoarca la serviciu inainte de atingerea termenului de 6 luni de CCC va beneficia, in urma actualizarii legislatiei, de
stimulentul de reinsertie majorat la 1.500 de lei.
"Unul dintre obiectivele importante ale Ministerului Muncii este sa crestem gradul de ocupare, in conditiile in care multe domenii de activitate au avut de suferit pe perioada pandemiei. Ne-am propus sa elaboram o serie de masuri active care sa sprijine deopotriva si angajatii si angajatorii. Astazi am finalizat si vom pune in transparenta decizionala doua astfel de acte normative.
(...)
Modificam cadrul legal pentru concediul si indemnizatia lunara de crestere a copiilor, in sensul in care crestem stimulul de reinsertie pentru ca parintele care se intoarce la munca inainte de 6 luni, acesta fiind in concediu de crestere a copilului. Stimulentul de reinsertie va ajunge la 1.500 de lei, fata de 650 de lei cat era acum. Asa, poate apela la servicii profesionale de ingrijire a copilului", a spus ministrul Turcan.
Potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, au dreptul sa beneficieze de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului persoanele care in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie. Acordarea stimulentului de insertie se prelungeste pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati, daca persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului cu cel putin 60 de zile anterior implinirii de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
Astfel, prin aceasta noua Ordonanta stimulentul de reinsertie majorat la 1.500 lei se acorda, daca persoanele îndreptite obin venituri supuse impozitului, oricând înainte de împlinirea de ctre copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabiliti. Acest beneficiu va fi acordat pân la împlinirea de ctre copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabiliti.
--
Aveti o nelamurire legata de felul cum trebuie „rezolvat” concediul unui salariat?
Raspunsul il gasiti pe
stick-ul 14 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal care va pune la dispozitie: prevederi legale, proceduri, reguli de calcul al indemnizatiilor, acte de completat, exceptii, compensari, efecte, adeverinte, inregistrare in ReviSal etc.
In plus, pe
STICK gasiti cele mai frecvente situatii practice (legate de concedii) cu care va puteti confrunta, precum si solutiile aferente.
Nu este vorba de situatii ipotetice, ci de situatii concrete din activitatea de zi cu zi a unui manager HR, situatii semnalate sub forma unor intrebari de omologii dvs. din alte firme.
--
Majorarea stimulentului de reinsertie la 1.500 lei se face prin modificarea art. 7 din OUG nr. 111/2010 astfel:
"Art. 7
(1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de insertie, dupa cum urmeaza:
a) in cuantum de 1500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricand inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati, acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
b) in cuantum de 650 lei daca persoanele indreptatite obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricand dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati, acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
(2) Beneficiaza de un stimulent de insertie in cuantumul prevazut la alin.(1) lit. b) pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati:
a) persoanele prevazute la alin.(1), dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati, in continuarea stimulentului de insertie acordat pana la implinirea de catre copil a acestei varste;
b) persoanele care au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copiilor si care obtin venituri supuse impozitului potrivit art.3, oricand dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
(3) Stimulentul de insertie acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani, in cazul copilului cu dizabilitati nu se cumuleaza cu indemnizatia prevazuta art. 31 alin. (2).
(4) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin.(1) si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.
(5) Stimulentul de insertie prevazut la alin.(2) lit. b) se acorda si in situatia in care, certificatul de incadrare in grad de handicap al copilului expira dupa data la care s-a stabilit dreptul la stimulentul de insertie.
(6) In situatia persoanei indreptatite care beneficiaza de stimulentul de insertie prevazut la alin.(2) lit. b) al carei copil este incadrat in grad de handicap in aceasta perioada, acordarea stimulentului de insertie se prelungeste pana la implinirea de catre copil a varstei de 4 ani.
(7) In situatia prevazuta la alin.(6), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de insertie se face in baza unei noi cereri completata de persoana indreptatita si a copiei dupa certificatul de incadrare in grad de handicap.
(8) Cuantumul stimulentului de insertie se majoreaza prin hotarare a Guvernului."
Guvernul trebuie, asadar, sa aprobe proiectul de OUG propus de Ministerul Muncii si sa adopte o Hotarare care sa creasca stimulentul de reinsertie la 1.500 de lei. Dupa publicarea ambelor acte in Monitorul Oficial, mamele sau tatii vor putea beneficia de stimulentul majorat.