Veniturile reale ale parintilor care au ales sa ramana acasa pentru cresterea copiilor trebuie sa fie corect reflectate in calculul pensiei, se arata intr-un proiect de lege depus in dezbatere la Senat.
Initiativa legislativa are scopul de a corecta o inechitate majora ce afecteaza in prezent parintii care au beneficiat de concediu pentru cresterea copilului. Legislatia actuala subevalueaza contributia parintilor la pensie, calculand doar 0,25 puncte – adica 25% din salariul mediu pe economie,pentru aceasta perioada, fara a tine cont de veniturile acestora dinaintea concediului.
Concret, Legea nr.360/2023 stabileste in mod diferit punctajele pentru perioadele asimilate, adica acele perioade in care persoana in cauza nu obtine venituri salariale, deci sunt necontributive (student, serviciu militar, concediu medical sau concediu pentru cresterea copilului). Pentru perioadele in care asiguratul a beneficiat de indemnizatii de asigurari sociale sau s-a aflat in concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca sau boli profesionale, la stabilirea punctajului lunar se are in vedere cuantumul indemnizatiei incasate. Mai mult, pentru perioadele de somaj se au in vedere drepturile banesti acordate. Pentru concediul de crestere a copilului, punctajul lunar este de 0,25 puncte. Asadar, nu se ia in calcul venitul lunar obtinut pe durata concediului, respectiv a indemnizatiei pentru cresterea copilului, ci 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective.
- Descopera ghidul practic "Noua lege a pensiilor" - informatii complete despre modificarile din 2024! Afla totul despre tipuri de pensii, calcul, acte necesare si cumulul cu salariul. Clarifica orice neclaritate legata de pensionare.
Aceasta reglementare creaza inechitati intre persoanele care au beneficiat in timpul vietii profesionale de concedii pentru cresterea si ingrijirea copilului si cele care nu au beneficiat de acest tip de concediu.
"Astfel, pentru un parinte care a beneficiat de concediu de crestere copil in anul 2023, la determinarea pensiei se va avea in vedere un punctaj lunar egal cu 0,25, indiferent de nivelul indemnizatiei obtinute de parintele care a beneficiat de concediu. Cu alte cuvinte, daca parintele a avut indemnizatia maxima prevazuta de lege in cuantum de 8.500 lei, la calculul pensiei se va avea in vedere doar 0,25 puncte, adica 25% din salariul mediu pe economie® (un venit echivalent cu 1.892 lei). Or, aceasta solutie este inechitabila, deoarece indemnizatia reflecta nivelul veniturilor obtinute de parinte inainte de concediu, in concret 85% din media veniturilor). Prin urmare, indiferent de veniturile salariale pe care le-a obtinut parintele, respectiv indemnizatia calculata in temeiul acestor venituri, punctajul lunar pentru perioada in care acesta a beneficiat de concediu de crestere a copilului va fi de 0,25. Or, acest fapt reprezinta o inechitate pentru parintii care au beneficiat de concediu si de o indemnizatie mai mare de 25% din salariul mediu pe economie. Spre exemplu, daca s-ar avea in vedere cuantumul maxim al indemnizatiei de 8.500 lei, punctajul lunar la determinarea pensiei ar fi 1,12 (1,25 pentru anul 2023), ceea ce determina o diferenté semnificativa de punctaje, care se va reflecta si in cuantumul final al pensiei, in conditiile in care parintele poate beneficia de cei 2 ani de concediu, 3 ani in cazul copilului cu handicap sau chiar de mai multi ani in cazul mai multor concedii, respectiv in cazul parintilor cu mai multi copii", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.
In acest moment, indemnizatia este deja limitata la 85% din venitul anterior, iar parintii cu venituri medii si mari sunt afectati de acest plafon. Apoi, in momentul pensionarii, acesti parinti sunt penalizati suplimentar prin nerecunoasterea veniturilor reale in calculul pensiei.
Prin aceasta propunere legislativa se urmareste
modificarea prevederilor legale privind determinarea punctajului lunar al asiguratului in cazul perioadei asimilate a concediului de crestere a copilului, astfel:
Art. I - Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1089 din 4 decembrie 2023, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 86, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„b) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 14 alin. (1) linia a) si b) punctajul lunar este de 0,25 puncte.”
2. La articolul 86, dupa alineatul (4), se adauga un nou alineat, alin.(5), cu urmatorul cuprins:
„(5) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 14 alin. (1) lit. e), cuantumul real al indemnizatiei pentru cresterea copilului este utilizat la determinarea punctajului lunar al asiguratului, care nu poate fi mai mic de 0,25 puncte.”
Art. II. In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale modifica in mod corespunzator Normele de aplicare a prevederilor Legii nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.181/2024.