Avand in vedere informatiile recent vehiculate in mass-media privind dificultatile de functionare ale Consiliului Superior al Magistraturii in problemele fundamentale, precum si potentialul de schimbare a optiunii de vot de catre membrii Consiliului, Biroul de Informare Publica si Relatia cu Mass-Media este abilitat sa informeze opinia publica cu urmatoarele:
Consiliul Superior al Magistraturii, avand rolul constitutional de garant al independentei justitiei, este un organism colectiv ce isi desfasoara activitatea in plen si in cele doua sectii - sectia pentru judecatori si sectia pentru procurori - conform competentelor stabilite de Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
In anumite situatii, ce implica analize preliminare si pregatiri ale desfasurarii sedintelor de plen sau de sectii, unele probleme se dezbat cu prioritate in cele trei comisii ce functioneaza in cadrul Consiliului: Comisia nr.1 - “Legislatie si cooperare interinstitutionala”, Comisia nr. 2 - “Resurse umane si organizare” si Comisia nr. 3 - “Relatii internationale si programe”.
Activitatea in cadrul comisiilor este una preparatorie iar nu una decizionala, neavand rolul de a contabiliza optiuni de vot din partea membrilor participanti si nici valoare de previzionare a unei potentiale solutii majoritare ce ar urma sa fie adoptata in cadrul sedintelor de plen sau de sectii.
Conform art.4111 din Regulamentul de organizare si functionare a CSM, sedintele comisiilor sunt, de regula, nepublice, iar rezultatul deliberarii se consemneaza intr-o minuta care se publica pe pagina de internet a Consililui.
Asa cum se poate observa, minuta sedintei Comisiei nr.1 din data de 27 septembrie 2017 referitoare la proiectul de modificare a legilor justitiei transmis de Ministerul Justitiei, a fost publicata pe pagina de internet a Consiliului si nu contine nicio referire la optiunile de vot ale membrilor participanti sau discutii referitoare la acestea.
In ceea ce priveste hotararile plenului si ale sectiilor, doar acestea se adopta cu majoritatea voturilor membrilor prezenti, iar votul se exprima, in urma deliberarilor ce au loc in cadrul sedintelor de plen sau de sectii, de catre fiecare membru al Consiliului Superior al Magistraturii, in mod liber, direct si secret.
De altfel, orice persoana interesata poate observa ex proprii sensibus felul in care este respectat dreptul fiecarui membru la opinie si la libera exprimare, sedintele de plen fiind transmise in timp real, pe pagina de internet a Consiliului www.csm1909.ro.
in acest context, se cuvine a sublinia ca la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii nu a existat vreo chestiune supusa analizei si dezbaterii pe ordinea de zi, in plen sau in sectii, care sa nu fi primit o solutionare prin exercitarea libera a dreptului de vot de catre membrii prezenti si configurarea majoritatii pe care legea o pretinde in procesul de adoptare a hotararilor acestui for.
Existenta unor hotarari adoptate cu unanimitate sau, dupa caz, cu majoritate, constituie consecinta functionarii normale a oricarui organism colectiv in care membrii chemati sa voteze isi exprima optiunea in mod liber, in absenta oricarei constrangeri externe, in considerarea propriilor convingeri.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pana la acest moment, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii nu a fost informata cu aspecte privind limitarea sau influentarea exercitarii libere a dreptului de vot de catre vreun membru al Consililui sau de catre orice persoana interesata.
Din aceasta perspectiva, afirmatiile vehiculate si analizate in spatiul public conform carora - Consiliul Superior al Magistraturii este greu functional in acest moment - reprezinta concluzii in disonanta cu evidentele verificabile care atesta modul de functionare a acestui organism constitutional.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri